Četvrtak, 25. travnja 2024.

ZAŠTITITE SE! Ovih dana pojačano se kradu bicikli, to nije slučajnost već dobro uhodani posao

Proteklih mjesec dana i ovih dana bilježimo strašno veliki porast krađa bicikala u našem gradu i okolici.

No čini se da Koprivnica pri tom nije usamljen slučaj jer problem se događa i po cijeloj Europi. Najnoviji statistički podaci govore da se u Europi svakih pet minuta ukrade jedan bicikl.

– Čini se kako više nema pravila kada je riječ o krađi bicikla – rekao je policijski službenik za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke Robert Šarec u emisiji Sigurnost i povjerenje u programu Radio Drave.

Za zaključiti je da uvijek postoji mogućnost da će vaš bicikl biti ukraden, bez obzira nalazi li se na javnim površinama, u zgradama, pa čak i vlastitim dvorištima.

Svakome od nas može se, nažalost, dogoditi da nam ukradu bicikl, a da bismo to spriječili, danas je potrebno jako puno opreza. Jedan je od preduvjeta da bicikl uvijek bude zaključan – bez obzira ostavljamo li ga “samo” na minutu, dvije ili pet. Uvijek je sigurnije zaključati ga, pa čak i s više lokota jer je lopovu dovoljno tek nekoliko sekundi da ga “mazne”.

Također je bitno kakav lokot imate. Ona narodna “koliko novca – toliko muzike” vrijedi i u ovom slučaju. Naime, lopovi koriste kliješta te druge alate, koji vrlo lako mogu prerezati jeftine lokote pa i one sa sajlom. Zato se preporučuje svim vlasnicima da nabave lokote u obliku slova U, znane pod nazivom “U Lock”. Ako se ipak odlučite za jeftiniji lokot, pobrinite se da je dovoljno dug kako bi kod zaključavanja mogli obuhvatiti i kotač i ramu bicikla.

Dobro je da svoje bicikle parkirate na predviđenim mjestima. Riječ je o stalcima koji su uglavnom postavljeni na vidljivim mjestima gdje često prolaze ljudi. Tako će vaš bicikl biti vidljiv, baš kao i osoba koja ga pokušava ukrasti. Čak i tada je krađa moguća. Stoga, ako boravite u njegovoj blizini obratite pozornost i imajte ga na “oku”.

– Apeliramo na vas da bicikle registrirate u Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj. Naime, u slučaju krađe, policiji izuzetno pomaže fotografija, ali i posebne karakteristike svakog bicikla, poput specifičnih oštećenja, opreme ili drugih detalja. Što sve policija bilježi tijekom registracije – pojasnio je policijski službenik Robert Šarec.

Također je savjetovao da svoje bicikle svakako zaključavate, gdje god da ih pospremate – bilo da se radi o garaži, dvorištu, hodnicima poslovnih i stambenih zgrada, podrumu ili šupi!

Gdje i kako registrirati bicikl?

Registracija bicikla je besplatna. Obavlja se u sjedištu Policijske uprave koprivničko-križevačke, u Koprivnici, na Lenišću, Trg Eugena Kumičića 18, tijekom radnog vremena.

Registraciju bicikla možete i najaviti odnosno dogovoriti preko broja telefona 048/ 656-411.

Policija ponekad organizira i akcije registracije bicikala u okolnim mjestima, o čemu unaprijed informira građane.

zatvori