Srijeda, 24. travnja 2024.

VELIKI USPJEH Romi uspješno uzgojili krastavce, želja im je proširiti proizvodnju i otvoriti prava radna mjesta

Županijska Udruga Roma Korak po korak pokrenula je, uz pomoć lokalne zajednice, proizvodnju krastavaca. Grad Koprivnica osigurao je zemljište na Čardi i potreban materijal, a kompanija Podravka pruža stručnu pomoć i otkupljuje uzgojene plodove.

Podršku projektu obilaskom plantaže pružio je i dožupan Ratimir Ljubić. Čini se da je ovo jedan od recepata uspjeha jer u godini koja i iskusnim proizvođačima stvara glavobolje, rezultati na “romskoj” plantaži više su nego zadovoljavajući. Upravo tim rezultatima pohvalio se predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat te ponosno ispričao:

– U posljednjih desetak dana mi krastavaca imamo više od očekivanog. Podravkini stručnjaci predvođeni doktorom Zdravkom Matotanom obišli su naš nasad i rekli da ovakvu plantažu nisu vidjeli. Urod je doista veći od očekivanog. Bilo je planirano da ćemo na ovoj plantaži ubrati 20 tona krastavaca. Već smo dosad ubrali 25 tona, a do kraja sezone imat ćemo dva i pol puta više! A nemamo problema ni s plasmanom jer nam je Podravka obećala da će preuzeti sve što proizvedemo.

Izvor: kckzz.hr

Na plantaži krastavaca Horvat je angažirao trideset svojih sunarodnjaka koji redovno rade na uzgoju, održavanju i berbi. Naučili su da su krastavci kultura koja zahtijeva puno ljudskih ruku, osobito na njihovih 5.500 dužnih metara nasada. Ponedjeljkom, treba još barem šest do osam ljudi jer tijekom vikenda ne beru zbog apliciranja zaštite, pa nakon dvodnevne pauze ima za ubrati znatno više plodova.

Naučili su i da je bitno krastavce ubrati na vrijeme jer ako prerastu, spadaju u nižu klasu i Podravka ih ne preuzima. Stoga su dio prevelikih krastavaca već podijelili, čak su ih dostavili i gradskoj javnoj kuhinji što djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa.

Ustupio Franjo Horvat.

Tako je ovim projektom postignuto puno više nego što se moglo nadati. Krastavci su uzgojeni i prodaju se, a Romi – koji spadaju u socijalno ugroženu skupinu u društvu za koju vlada mišljenje da samo dobivaju, tako su postali oni koji daju. Osim toga, dobili su i novu životnu priliku, kaže njihov predsjednik Franjo Horvat:

– Jako su sretni i zadovoljni što imaju mogućnost negdje raditi i zarađivati svoj novac. Plaćam ih preko “vaučera” jer je riječ o sezonskom radu. Takvu su mogućnost prihvatili jer ne ugrožava njihov status zahvaljujući kojemu dobivaju socijalnu pomoć. Jer da im taj prihod ugrožava dobivanje socijalne pomoći, ne bih nikoga uspio dobiti na rad. Naime, svjesni su da je bolje primati redovnu socijalnu pomoć nego privremeno, sezonski raditi za plaću.

A koliko im je ipak važno raditi, mnogima je vrlo teško shvatiti, kaže Horvat:

– Ovi koji sada rade na krastavcima, nikad u životu nisu imali prilike raditi. Ovo je prvi puta u životu da imaju prilike raditi i zaraditi. Točno je da naši Romi nemaju radne navike, ali to je i logično jer nisu dobili priliku raditi. No, ako Rom dobije priliku, baš kao i svaki drugi čovjek, ako se s njim ne sprda i ne drži ga se manje vrijednim, pokazat će da kao i većina, želi i može raditi.

Uzgoj krastavaca potaknuo je Horvata na razmišljanja o daljnjem širenju posla. Htio bi, kaže, naći desetak hektara zemljišta u komadu što bi tijekom cijele godine otvorilo “prava” radna mjesta za njegove sunarodnjake.

Izvor: kckzz.hr

A na većoj površini moglo bi ih i više raditi. Spremni su, kaže Horvat, proizvoditi i druge vrste, čak podići i višegodišnje nasade, ovisno o tome što će Podravki trebati, ali i kakve će potpore dobiti od Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Svoja očekivanja temelji na dosadašnjoj dobroj suradnji Vijeća romske nacionalne manjine sa Županijom, čak je i dožupan Ratimir Ljubić izrazio spremnost županijske Uprave da pomogne. Pomoć Grada Koprivnice u ovom pilot projektu bila je, kaže Horvat, puno konkretnija. Uz osiguranje zemljišta, Grad je u projekt uzgoja krastavaca za pripadnike romske nacionalne manjine uložio oko 150.000,00 kuna, zaključio je Franjo Horvat izrazivši zahvalu svima na pruženoj prilici i potpori.

zatvori