Četvrtak, 28. ožujka 2024.

SIGURNIJI U PROMETU Vozači će morati usporiti prije ‘zebri’ i više neće moći parkirati neposredno uz njih

Počeli su radovi na uzdizanju pješačkih prijelaza u strogom centru Koprivnice.

Gradska pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić rekla nam je da je riječ o zahvatima o kojima je već duže vrijeme raspravljala Radna grupa za promet u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom.

Uzdizanjem triju prijelaza u Nemčićevoj – kod crkve svete Trojice, kod zgrade Županije i na početku ulice, kod fontane, a potom i na Florijanskom trgu kod Spomenika hrvatskoj slobodi, postići će se dodatna sigurnost u prometu:

— Iako imamo sve jasno i propisno označeno, nažalost, događaju se prometne nezgode na pješačkim prijelazima. Najfrekventniji su upravo ovi u Nemčićevoj ulici. Stoga smo, s Policijskom upravom, za rješenje predložili uzdizanje zebri. To znači da će kompletna površina pješačkog prijelaza biti uzdignuta iznad nivoa kolnika i propisno označena tako da bude uočljiva — pojašnjava pročelnica Golubić.

Snimio Marko Posavec.

Na novost u koprivničkom prometu prvo će upozoravati vertikalni prometni znaci, a za kratko vrijeme i horizontalni. — Horizontalne ćemo postaviti malo kasnije, naprosto zato što takva signalizacija duže traje ako se s njom malo pričeka nakon asfaltiranja. Stoga molimo građane za oprez prilikom izvođenja radova, a i nakon što bude uspostavljena nova regulacija prometa.

Uzdizanjem pješačkih prijelaza iznad nivoa prometnice vozači koji se “zebrama” približavaju velikom brzinom bit će prisiljeni usporiti, kaže pročelnica Golubić. Osim toga, Gradska uprava odlučila je stati na kraj i onima koji parkiraju neposredno uz prijelaze te tako smanjuju preglednost u prometu.

Tamo gdje se vozači nepropisno parkiraju uz same pješačke prijelaze postavit ćemo stupiće i tako onemogućiti ostavljanje vozila na takvim mjestima — najavljuje pročelnica Golubić.

Ove intervencije za povećanje sigurnosti gradskoga prometa koprivnički će proračun koštati pedesetak tisuća kuna.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori