Četvrtak, 25. travnja 2024.

UOČI VELIKE GOSPE Vjernici spremni za jednu od najvećih katoličkih svetkovina

Koprivnička Župa Močile spremna je za sutrašnji blagdan Velike gospe. Iako je dogma o uznesenju Blažene Djevice Marije dušom i tijelom na nebo donesena tek 1. studenog 1950. godine, narod štovanje u ovaj događaj njeguje oduvijek.

Rekao je to Dravi.info močilski župnik, monsinjor Leonard Markač. Večeras tako završava duhovna priprava, trodnevnica, da bi sutra bilo sve spremno za prihvat vjernika u ovu župu. Monsinjor Markač poučio nas je što je bit sutrašnjeg blagdana:

– Očekujem da ljudi budu radosni. Zato se i slavi. Bogu nije potrebno, kako kaže u predslovlju „Tebi naša hvala nije potrebna, ali je tvoj dar što smo ti zahvalni“. Uvijek smatram da svako slavlje nije radi slavlja samoga, nije zato što smo mi Boga ili Majku Božju učinili većima, oni to jesu, nego da se mi obogatimo i damo im ono što su oni nama dali.

A vjernici će put Močila sutra stići procesijama. Glavna, najveća kreće u 10 sati s Varaždinske ceste, od kapele svetoga Jožefa. Druga stiže iz nekadašnje močilske filijale, današnje susjedne Župe svetog Leopolda Mandića. Treća dolazi iz Koprivničkog Ivanca, četvrta iz Rasinje te peta iz Reke.

Glavnu, svečanu koncelebriranu svetu misu predvodit će Koprivničanac, kancelar Varaždinske biskupije Iva Rak, uz koncelebraciju svećenika Koprivnčkog dekanata ali i drugih župa. Jutarnja misa bit će u 8, a posljednja je najavljena za 18 sati.

Sutrašnji marijanski blagdan slavi se diljem svijeta, osobito u našoj domovini. I dok su teolozi tijekom povijesti istraživali, narod, vjernici bezuvjetno su vjerovali da je Marija dušom i tijelom na nebo uznesena, ističe monsinjor Markač.

Recimo i da se uz Močile, veliki broj vjernika u našoj okolici tradicionalno okuplja u Đelekovcu te u marijanskom prošteništu Varaždinske biskupije u Molvama.

zatvori