Srijeda, 27. ožujka 2024.

UOČI DANA VOĆA Darko Sobota: Vidljiv je pomak u kvaliteti, no uvjeren sam da voćarstvo može postati i značajnijom privrednom granom

Dani voća Koprivničko-križevačke županije bit će ove godine održani devetnaesti puta po redu.

U skladu s višegodišnjom tradicijom, domaćin voćnoj raskoši bit će grad Đurđevac. Uz Dane travnjaka, Dane povrća i Županijsku izložbu vina, i ova je manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji, no s posebnim naglaskom na voćarstvo u Podravini i Prigorju.

Županija tako želi omogućiti lokalnim voćarima da se predstave javnosti. Osim toga, to je prilika i da građani vide rezultate mara voćara, ali i ulaganja županijskih subvencija.

Poručio je predsjednik Organizacijskog odbora, zamjenik župana Darko Sobota te izrekao što je primijetio kad su u pitanju voćarski trendovi u našoj županiji:

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

– Moram priznati da smo, kad govorimo o voćarstvu, svi mi skupa možda malo više očekivali. No napredak je ipak vidljiv. Teško je sada govoriti o konkretnom povećanju voćarske proizvodnje, ali ono je ipak vidljivo. No kod voćarstva je specifično da se vidi pomak u kvaliteti. Bez obzira na probleme s kojima se svakodnevno susreću, vjerujem da svi voćari iz naše županije nalaze sebe i svoj interes u toj proizvodnji i ipak uspijevaju plasirati na tržište naplatiti proizvedeno.

Dožupan Sobota je uvjeren da voćarstvo može postati značajnijom privrednom granom u našoj županiji, jer su predispozicije za voćarsku proizvodnju u našoj županiji, kako kaže, velike i podosta neotkrivene:

– Komparativnim prednostima našega kraja usprkos, naši poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, teško se odlučuju na promjenu kultura. Vjerujem da će tome pripomoći Podravka, kao naša najveća prehrambena industrija, koja bi mogla potaći ovdašnje proizvođače da proizvode sirovine za njene potrebe, u ovom slučaju mislim na voće.

Osim nesređenog tržišta ovdašnji voćari posljednjih se godina bore sa sve intenzivnijim klimatskim promjenama. Visoke temperature, jako sunce i nedostatak padalina uzrokuju suše koje nikako ne idu u prilog voćarima. A intenzivne i kvalitetne voćarske proizvodnje, to je općepoznato, nema bez dovoljnih količina vode. Ozbiljnosti tog problema svjesni su i u Nemčićevoj. Županijska uprava već dulje vrijeme radi na projektima navodnjavanja, podsjetio je dožupan Sobota:

– Očekujemo da će vrlo skoro biti završena kompletna dokumentacija za projekt navodnjavanja Koljak na đurđevačkom području. To će omogućiti, ne samo povrtlarsku, već i voćarsku proizvodnju. No sigurno je da će se Županija morati dodatno angažirati i zajedno s resornim ministarstvom kreirati nove mjere subvencije koje bi u našoj županiji omogućile upravo navodnjavanje. Određene pomake očekujem u narednom periodu.

Ovogodišnji županijski Dani voća bit će održani 6. i 7. listopada u Đurđevcu. Kao što se to dosad pokazalo najboljim, u petak će biti održana stručna predavanja za voćare, dok će oni u subotu na središnjem đurđevačkom trgu izložiti svoje proizvode i tako se predstaviti javnosti.

Prijave za sudjelovanje na voćarskoj županijskoj manifestaciji primaju u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu sve do 25. rujna ove godine.

zatvori