Petak, 19. travnja 2024.

U koprivničkim školama ima još besplatnih udžbenika, evo kako možete do njih

Do početka nove školske godine ostalo je još svega tri tjedna. Drava.info je provjerila ima li u koprivničkim školama još uvijek udžbenika koje učenici mogu posuditi.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski rekao je kojim informacijama raspolaže:

– Do 20. srpnja u gradskim je školama razmijenjeno 586 kompleta udžbenika. To znači da su učenici vratili udžbenike koje su koristili u tekućoj školskoj godini i odmah uzeli komplete za slijedeći razred. Prema informacijama koje sam dobio iz škola, još je ostao 241 komplet udžbenika. Vjerujem da u proteklih dvadesetak dana nije bilo značajnijih manipulacija, pa u naše tri osnovne škole još uvijek svoje učenike čeka više od 200 kompleta udžbenika.

Pročelnik Ledinski je najavio da će u drugoj polovici kolovoza, kad većina prosvjetara dolazi s godišnjeg odmora, odraditi inventuru i kreirati listu udžbenika koji su još na raspolaganju. Takav će popis podastrijeti javnosti kako bi oni kojima udžbenici trebaju, došli po njih. Također će objaviti gdje će i kada te udžbenike moći preuzeti.

Pročelnik Ledinski je podsjetio i da je objavljen poziv građanima da podnesu zahtjev za subvenciju udžbenika za narednu školsku godinu. U gradskoj vjenčaoni, u prizemlju Gradske uprave, od 5. rujna do 1. listopada u vremenu od 10 do 17 sati očekuje ih netko od gradskih službenika tko će preuzeti, ali po potrebi i pomoći popuniti zahtjev.

Zahtjevi se mogu poslati i mailom ili poštom, poručio je pročelnik Ledinski:

– Pokušavamo našim sugrađanima osigurati najjednostavniji način da dođu do cilja. Novca će, prema našoj procjeni, biti dovoljno za sve zahtjeve. U proračunu smo osigurali oko 362.000,00 kuna, što je oko 35.000 kuna više nego lani. S obzirom na sve razmijenjene udžbenike i iskustva iz prošlih godina, prilično smo sigurni da smo dobro planirali i osigurali dovoljnu količinu novca za sve potrebe.

Ledinski je podsjetio da su cenzusi značajno povećani pa većina građana doista ima mogućnost koristiti subvenciju za udžbenike. Osim toga, od ove godine – zahvaljujući prijedlogu nezavisne Danijele Glavosek Kovčaić, sva djeca s nekom od kroničnih bolesti te s teškoćama u razvoju, imaju pravo na stopostotnu subvenciju udžbenika.

A svakog će koprivničkog osnovnoškolca prvog dana nastave na školskim klupama dočekati i kompleti bilježnica, koji su – zahvaljujući partnerstvu i dobroj volji donatora, ove godine bogatiji u odnosu na dosadašnje.

 

zatvori