Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PROMJENA VREMENA S dolaskom rujna stiže nam i dugo očekivana kiša

Pred nama je prvi rujanski vikend koji će nam, kako smo već najavili, donijeti i dašak jeseni. Vremenom nad našim krajevima ‘dirigirat’ će višednevna ciklona što znači da ćemo sunce i ljetne temperature staviti na čekanje, a napokon će pasti i malo konkretnija kiša.

Suša u našim krajevima ipak nije bila tako izražena kao, na primjer, u Dalmaciji koju su ovoga ljeta poharali mnogobrojni požari, ali uzrokovala je dovoljno štete u poljoprivredi da se zbog nje u velikom dijelu Podravine proglasi elementarna nepogoda. Nadolazeća ciklona malo će olakšati situaciju – nažalost, za neke kulture ipak prekasno.

Možemo reći da će to biti prva runda jesenskih kiša jer klimatolozi rujan računaju kao jesenski mjesec. Što to konkretno znači za vrijeme tijekom predstojećeg vikenda? Idemo redom.

Atmosfera nad našim kutkom svijeta destabilizirat će se već u petak. Za razliku od sunčanog četvrtka bit će znatno oblačnije, a već prijepodne i sredinom dana ponegdje su mogući lokalni grmljavinski pljuskovi. Potom ih još može biti navečer i u noći na subotu. Kada će i gdje točno padati kiša nemoguće je predvidjeti, ali planirate li aktivnosti na otvorenom, bilo bi dobro ponijeti kišobran. S obzirom na pljuskovitu narav oborina neka bi mjesta mogla ostati i manje-više suha dok u isto vrijeme drugdje može pasti ozbiljnija kiša. Vjetar će uglavnom biti slab, a temperatura bi se poslijepodne trebala kretati oko 25 do 28 stupnjeva – ovisno o rasporedu i intenzitetu oborina, dakako.

Subota će biti pretežno oblačna. Prvi dio dana još bi eventualno mogao proći bez kiše, ali poslijepodne su ponovno mogući pljuskovi, a čini se da nam se jači val oborina sprema negdje u večernjim satima ili tijekom noći na nedjelju. Opet – to vrijeme je samo okvirno pa se nemojte baš ravnati po tome; u ovakvim sinoptičkim situacijama kiša može padati bilo kada, bilo gdje. Vjetar će biti slab do umjeren, većinom sjeverni, a nakon jutarnjih 15-ak poslijepodne baš i ne idemo puno iznad 20 stupnjeva, ako uopće.

Nedjelja bi mogla biti pravi ranojesenski dan uz pretežno oblačno i znatno svježije vrijeme. Nad nama će i dalje kružiti hladan i nestabilan zrak pa je tijekom cijelog dana moguća povremena kiša ili pokoji pljusak. Uz sve to puhat će umjeren sjeverni vjetar, a najviša dnevna temperatura možda ne prijeđe ni 15 stupnjeva.

Nakon toga, prvi dio sljedećeg tjedna mogao bi biti malo ljepši i stabilniji, ali u njegovoj drugoj polovici te osobito prema vikendu nazire se nova kiša. Pratite vremenske prognoze na Dravi.info.

zatvori