Četvrtak, 25. travnja 2024.

Otvorena izložba ‘Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja’

Izložba ‘Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja’ otvorena je u četvrtak, 24. kolovoza u Muzeju grada Koprivnice. Gostujuća izložba autorica Branke Šprem-Lovrić i Tatjane Brlek predstavlja bogatu graditeljsku baštinu Hrvatskog zagorja.

Izložba prikazuje istraživanja gradnje tradicijskih kuća zidanih u kamenu lomljencu, hiži zidanki i drvenih kuća. Osim očuvane i obnovljene arhitekture ljupkih kuća pravokutnog tlocrta koje su građene od drvenih greda omazanih blatom i obojenih modrom galicom, obuhvaćene su kuće i okućnice u kojima se i danas stanuje.

— Općina Kumrovec je dobar primjer čuvanja svoje tradicije, arhitekture koju su im ostavili njihovi preci. Upravo su oni odličan primjer da se može razvijati kontinentalni turizam — rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić koji je otvorio izložbu. Napomenuo je kako se nada da će se na putu razvijanja kontinentalnog turizma ostvariti i suradnju s Gradom Koprivnicom. Otvorenje su svojim nastupom obogatili članovi Udruge Zagoraca Podravine.

Gostovanje izložbe dio je međumuzejske suradnje i razmjene između Muzeja grada Koprivnice i Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Izložba je otvorena do 24. rujna 2017., a može se razgledati radnim danom od 9 do 14 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

zatvori