Četvrtak, 18. travnja 2024.

OLIVER DRVOSEK KIHAS: Puno veći klubovi nisu ostvarili ono što je Slaven uspio u 20 godina Prve lige

Nogometni klub Slaven Belupo u petak će na koprivničkom Gradskom stadionu proslaviti dva velika jubileja – svoj 110. rođendan i puna dva desetljeća godina igranja u Prvoj ligi. Svim navijačima koprivničkog prvoligaša 21. lipnja 1997. godine ostao je urezan duboko u srcu. Tog dana Farmaceuti su pogocima Gorana Županca i Olivera Drvoseka Kihasa svladali Cibaliju s 2:0 i plasirali se u najviši rang hrvatskog nogometa.

Čak šest tisuća navijača bodrilo je Slaven u Kranjčevićevoj, a gotovo nestvarno zvuči brojka od 15.000 ljudi na dočeku u Koprivnici.

— Zaista se lijepo toga prisjetiti. Zaista mi je drago što smo uspjeli ući u Prvu ligu i što smo na taj način ostvarili dugogodišnji san svih generacija. Drago mi je da je svih ovih 20 godina Slaven ostao u najvišem rangu hrvatskog nogometa i nadam se da će iduće godine ova dva jubileja proslaviti povratkom u europska natjecanja — rekao je Dravi.info Oliver Drvosek Kihas, popularni Oli.

Slaven je u Prvu ligu ušao nakon dva kvalifikacijska kruga, a protivnici su mu bili Segesta i Cibalija. U prvom krugu, igranom na Maksimiru, sve su momčadi međusobno odigrale 1:1, pa se moralo u repasaž u Kranjčevićevoj gdje je Slaven pobjedom nad Vinkovčanima ostvario povijesni uspjeh za klub.

Iako su mnogi tada prognozirali da će Slaven “kratko plesati”, dogodilo se upravo suprotno. Na koprivničkom Gradskom stadionu gostovali su europski velikani poput CSKA iz Moskve, Stuttgarta, Aston Ville, Athletic Bilbaa, Deportiva i ostalih. Slaven je dva puta bio u finalu Kupa, a jednom je završio i kao drugoplasirana momčad Prve lige.

Oliver Drvosek Kihas. Foto: privatna arhiva.

— Mislim da je ovo normalan put kojim Slaven plovi zadnjih dvadeset godina, pogotovo kada znamo da je Koprivnica mala sredina. Naravno, svatko može reći da se moglo više napraviti, ali mislim da je velik uspjeh to što naš klub nikada nije ispao iz Prve lige, to što je igrao puno puta Europu i to što je, koliko se sjećam, bio najuspješniji klub Intertoto natjecanja, a to nije uspijevalo puno većim klubovima od našega. U posljednjih nekoliko godina ne igramo Europu, ali vjerujem da s novom upravom možemo ponovno doći tamo — optimističan je Oli.

Kao što je i sam Drvosek rekao, može se raspravljati o tome je li Slaven u svojoj povijesti mogao više ili manje učiniti u organizacijskom, rezultatskom ili infrastrukturnom smislu. Ipak, istinski navijači koprivničkog prvoligaša moraju biti ponosni što je naš klub toliko dugo godina stabilan u najelitnijem razredu, što odgaja velik broj mladih nogometaša i što uveseljava sve one kojima je u srcu.

— U potpunosti se slažem s tim. U Prvoj ligi su igrali i puno veći klubovi, kada pričamo o njihovoj povijesti, pa su ispadali i danas ih nema. Slaven igra, nekad s većim, nekad s manjim uspjehom, Prvu ligu već dvadeset godina i na to moramo biti ponosni. Drago mi je da ćemo veliku proslavu sutra moći uveličati našom utakmicom — kazao je veteran Slaven Belupa.

Ulazak Slavena u Prvu ligu, 1997. godine. Izvor: arhiv Slaven Belupa.

Prije sutrašnje utakmice aktualne momčadi Farmaceuta i mađarskog Újpesta, igrat će se revijalna utakmica veterana Slaven Belupa koji su izborili ulazak u Prvu ligu i veteranske reprezentacije Hrvatske.

— Jedva čekam da se stara garda okupi. Tempo sigurno neće biti kao prije dvadeset godina, najvažnije je da utakmica završi s 11 na 11 na terenu, haha. Bit će se lijepo prisjetiti tog velikog događaja i ponovno se okupiti, podružiti i obnoviti sjećanja s obzirom na to da se ekipa rasula po cijeloj Hrvatskoj — objasnio je Oli.

Sutra je lijepa prilika da svi navijači Slaven Belupa dođu na Gradski stadion te da se kroz dvije utakmice prisjete lijepih vremena i čestitaju našem “malom velikanu” dvadeset godina u Prvoj ligi i 110 godina na leđima.

zatvori