Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ne znate što čitati ovog ljeta? Provjerili smo u Knjižnici koje naslove Koprivničanci najviše posuđuju

Knjižnica i čitaonica Fran Galović i ovoga ljeta svojim korisnicima nudi obilje naslova. Da to oni i koriste, dokazuje nam popis najtraženijih knjiga. Za neke čak postoji i lista čekanja.

Naši sugrađani knjige na posuđuju samo za ljetnu zabavu i opuštanje, zaključili su koprivnički knjižničari na temelju popisa najtraženije stručne literature. Najtraženiji su, primjerice, priručnici za kreativno izražavanje, ali i oni o kućnim ljubimcima.

Kada je riječ o svjetskoj književnosti ovoga su ljeta najtraženiji krimići, ali i pokoji ljubavni roman ili drama.

Najpopularnija knjiga ovog ljeta je Djevojka u vlaku, spisateljice Paule Hawkins. Riječ je o napetom i uzbudljivom svjetskom hitu koji je dobio i svoju filmsku adaptaciju. Uz ovaj krimić, najtraženije su i knjige Pozivatelj Chrisa Cartera te Sjećanje na petak Niccia Frencha. Potom slijedi jedna iskrena životna priča pisca Karla Ove Knausgarda Moja borba te roman Williama Landaya Braneći Jacoba. Na popisu svjetske književnosti našao se i ljubavni roman Sjaj koji ne tamni, spisateljice Elle Casey.

Kada je riječ o hrvatskim književnicima, možemo istaknuti Kristiana Novaka. Čak dva njegova romana Črna Mati zemla i Ciganin, ali najljepši najpopularnija su u kategoriji hrvatske književnosti naše knjižnice. Tu su još i Nekoliko ptica i jedno nebo Mire Gavrana te roman Veličanstveni Poskokovi Ante Tomića. Na listi su i djela hrvatskih književnica, Inženjerka Maje Orčić te Susjed Marine Vujčić.

Ovoga ljeta popularna je i publicistika. Tako se na listi najtraženijih našla knjiga Tomislava Perka koji je ove godine posjetio koprivničku Knjižnicu i održao putopisno predavanje. Njegova knjiga 1000 dana proljeća našla se na vrhu popisa najposuđenijih knjiga.

Odmah nakon nje nalazi se i već popularna autorica Anita Šupa koja u svojim knjigama detaljno opisuje zašto su neke namirnice loše te kako naš organizam reagira na njih. Tako se na njenom popisu loših i štetnih namirnica mogu naći brašno, suncokretovo ulje, žitarice, margarin i slično. Više o ovim temama možete pročitati u njenim, također traženim knjigama Istine i laži o hrani te Prva hrvatska LCHF kuharica.

Na popisu popularne publicistike nalaze se i Nova zemlja Eckharta Tolle, Kako se riješiti suvišnih briga Dala Carnegie, Medicinski medij Antonya Williama te Safari duha Ane Bučević.

Da ne čitaju samo odrasli pokazuje i popis literature za djecu i mlade na kojem su se našle knjige Imaš fejs?, Ideš mi na živce i Dnevnik Anne Frank. Uz njih tu su i slikovnice Medo i klavir, Pastele u štrajku i razni drugi naslovi koji tematiziraju dječje emocije.

Naravno ima mnogo knjiga koje možda, barem za sada, nisu toliko popularne, ali su jednako kvalitetne. Toploga srca mogu vam preporučiti novu knjigu autorice Paule Hawkins U vodu, kao i zanimljive romane autorice Liane Moriarty. Za one pak koji vole nešto fantastično tu je serijal Sarah J. Maas Prijestolje od stakla.

zatvori