Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Pjesmama i glazbom Ludmila Pocza obilježila osam desetljeća života

Osamdesetogodišnja Ludmila Pocza jučer je u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici, čija je štićenica, svojim sustanarima pripremila program bogat poezijom i glazbom.

Recital „Susret s pjesnikom“ Ludmila je podijelila u nekoliko dijelova, a njezine pjesme recitirali su Katica Rajić, Terezija Horvat, Ankica Bistrović, Zdenka Čavić, Barbara Čolig, Marija Hegedušić, Ivan Picer, Jelena Plavšić i Ana Jakopanec. Za glazbeni dio bili su zaduženi Mješoviti pjevački zbor Koprivnica po vodstvom Ane PleskaltIvo Kovač – Kaj.

Ludmila, odnosno Milica kako je svi u Domu zovu, članica je recitatorske skupine koja djeluje unutar Doma i Literarne sekcije Podravka, a pisati je počela prije deset godina kada je stigla u Dom.

— Malo sam pisala kroz svoje školovanje, bila sam u grupi mladih književnika, ali pjesme aktivno pišem otkad sam ovdje. Pišem o ljubavi, sreći, životu u domu, obitelji, ovisno kako sam kad raspoložena. Strašno volim gledati zvijezde i Mjesec i volim pisati i o tome — ispričala nam je Ludmila.

Otkako je u Domu, Ludmila je napisala oko 280 pjesama koje su objavljivane u različitim časopisima, a aktivno ih je i izvodila svojim sustanarima na različitim priredbama.

U Dom je stigla zbog bolesti, no kako nam se pohvalila, nije ni pomislila da će ovdje normalno nastaviti sa svojim životom i uživati u trećoj životnoj dobi. — Prelijepo mi je ovdje i mogu reći da živim pravi život. Ovdje je kao da niste u domu, jako nas razumiju i brinu se o nama. Naučila sam se služiti internetom i dobila sam Maslačak znanja za cjeloživotno učenje. Nije nam nimalo dosadno. Pa ja si moram zapisivati sve aktivnosti koje imam da ih ne bih zaboravila! Svaki dan radimo nešto korisno i to je jako važno jer ne mislimo na bolest i nigdje nam ne može biti bolje nego nam je ovdje — kaže Ludmila.

zatvori