Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Polaganjem vijenaca u Koprivnici obilježen jedan od najvećih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti

Svečano je jutros bilo na Florijanskom trgu u Koprivnici. Povodom sutrašnjeg Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, uz Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata položeni su vijenci.

Tako je – uz svečani postroj Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave koprivničko-križevačke, odana počast stradalim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili predstavnici Ureda državne uprave u našoj županiji i županijskih udruga stradalnika iz Domovinskog rata; ministarstava oružanih snaga i unutarnjih poslova, te Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Izvor: kckzz.hr

Ovo je jedna od prigoda koja je pokazala svrhu spomenika na Florijanskom trgu, ocijenio je predsjednik Odbora za branitelje koprivničkog Gradskog vijeća Ivica Jurenec:

– Zapravo tek odnedavno se protokol preselio upravo uz ovaj spomenik. To je bila naša inicijativa i svojevrsna ispravka dotadašnje prakse, to nam je bila namjera. U tom je smislu spomenik ispunio svrhu. Ja mislim da je spomenik lijep. Da smo baš sa svime zadovoljni na spomeniku i da su svi zadovoljni – nisu. Ali eto, prisjetimo se tih dana. Svaka generacija očito vodi neke svoje bitke. Mi smo obranili, oslobodili državu. Jesmo li tu svoju bitku završili, jesmo li je priveli kraju, o tom – po tom. Tu smo, gdje smo.

Ispred Grada Koprivnice vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal i gradonačelnik Mišel Jakšić. Pal je poručio da je riječ o jednom od najvažnijih datuma hrvatske novije povijesti:

Izvor: kckzz.hr

– Uz datum kad smo odlučili osamostaliti se, ovo je najvažniji datum u novijoj hrvatskoj povijesti. Naravno da je ovo dan i kad se prisjećamo svih onih koji su položili svoje živote za sve ono što danas imamo. Istovremeno, uz taj pijetet, sjetu i tugu za tim našim dečkima, osjećamo ponos i sreću, zadovoljstvo što smo svi skupa – zahvaljujući našim braniteljima, ostvarili ono što smo stoljećima željeli – našu samostalnost.

Sa svojim starijim kolegom složio se i gradonačelnik Jakšić te dodao:

– Svakako moram reći da se prisjećamo svih koji su dali život za ovu zemlju, ali i jedne doista veličanstvene pobjede kojoj se i danas trebamo diviti, biti zahvalni na njoj i koja nam je kasnije omogućila mirnu reintegraciju Podunavlja i omogućila nam je da možemo reći da smo u tom oslobodilačkom obrambenom ratu pobijedili agresora. Prošle su 22 godine. Drago mi je da mi u Koprivnici to obilježavamo na jedan dostojanstven način. Kod nas nema dubokih ideoloških i inih podjela što danas na žalost gledamo diljem lijepe naše. Čak se i na proslavi ove epske pobjede u Kninu naša politička kasta uspjela podijeliti i razdijeliti. No Koprivnica zasigurno neće ići u tom smjeru. Na ove dane, pa i inače, zna se da su branitelji ti koji su nam omogućili da imamo slobodnu državu, branitelji su ti koji su nam omogućili da imamo okvir za bolju, snažnu, bržu, efikasniju Hrvatsku. Na nama je da jednostavno tu odgovornost i mogućnost koju su nam oni dali i omogućili – opravdamo. Nije se do danas baš uspjelo u tome jer bismo vjerojatno danas pričali o boljem društvu i gospodarstvu nego što imamo. No mislim da nade ima i da to tim ljudima dugujemo. I svima skupa želim sretan Dan domovinske zahvalnosti.

Izvor: kckzz.hr

U ime žitelja Koprivničko-križevačke županije vijenac su položili predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Pintar je izrazio zahvalnost svim braniteljima:

– Danas s ponosom obilježavamo obljetnicu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Zahvalni smo svima onima koji su dali svoje živote za slobodu koju imamo danas.

Izraze zahvalnosti uputio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić:

– 22 godine je od velike, veličanstvene akcije Oluja. Zahvala svim hrvatskim braniteljima na tome što su nam omogućili da danas lijepo i kvalitetno živimo i da možemo napredovati i prosperirati. Naravno, uz sjećanje na sve one žrtve i poginule hrvatske branitelje koji su dali život za našu domovinu.

Nakon polaganja vijenaca uz Spomenik na Florijanskom trgu u kapeli svetog Florijana služena je i misa zadušnica. A dio ovdašnjih branitelja veliki državni praznik proslavit će sutra na središnjoj nacionalnoj svečanosti u Kninu.

 

zatvori