Subota, 20. travnja 2024.

DRONE RACING Adrenalinske utrke dronova ponovno u našem kraju

Drugo po redu Prvenstvo Hrvatske u utrci dronova održat će se prvoga vikenda u rujnu u sklopu modelarskog aeromitinga u Prelogu.

Organizira ga Hrvatska udruga bespilotnih sustava – HUBS u suradnji s modelarskim aeroklubom “Zapad” iz Zagreba, Zmajarskim klubom “Rode” iz Preloga i ekipom “Drone Racing Team Croatia” pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Natjecanje će se održati 2. i 3. rujna i otvorenog je tipa, što znači da se očekuje dolazak brojnih natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Organizatori najavljuju jaku konkurenciju te utrke pune adrenalina i – viška dijelova!

>> Kako je bilo prošle godine pogledajte ovdje

Utrke se voze (lete) grupno, s po četiri natjecatelja koji u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavica i vrata te oštrih zaokreta u sve tri dimenzije. Staza će biti postavljena unutar prostora od 4.000 kvadratnih metara. Dvodnevno natjecanje podijeljeno je u tri faze: prva je namijenjena za trening, upoznavanje staze i probne vožnje. Na temelju vremena postignutoj u prvoj fazi slažu se grupe za sljedeću, kvalifikacijsku; natjecatelji s najboljim ostvarenim vremenima prolaze u finalnu, eliminacijsku fazu koja je pak podijeljena na četvrtfinalnu, polufinalnu i finalnu utrku.

Foto: Danijel Kozar.

Natjecatelji će svojim dronovima upravljati putem video-naočala ili monitora (FPV – first person view) te tako imati dojam da sjede u kabini svojih letjelica koje jure i preko 100 km/h. Utrke su uzbudljive i pune bliskih situacija, ali i sudara u zraku i s preprekama. Opasnosti za navijače i posjetitelje nema jer je staza ograđena sigurnosnom mrežom.

Drone racing još nema status sporta, ali nakon pet godina uzastopnog održavanja natjecanja mogao bi ga steći, što je organizatorima i cilj.

Prvo mjesto u nacionalnoj konkurenciji pobjedniku će osigurati nastup na Europskom prvenstvu u utrkama dronova (ERSA) gdje će se naš predstavnik boriti za vrijedan nagradni fond u jakoj konkurenciji od 150-ak natjecatelja iz 30-ak zemalja svijeta.

Hrvatska udruga bespilotnih sustava – HUBS je centralna nacionalna platforma za organizaciju, promicanje i razvoj svih aspekata vezano za sustave bespilotnih zrakoplova, i kao takva radi na podizanju sigurnosti u letačkim operacijama i razvoju adekvatnog sigurnosnog i pravnog okruženja.

Osim navedenih aktivnosti, djelatnosti HUBS-a su i:

  • rad na podizanju svijesti o sigurnim načinima uporabe bespilotnih sustava u komercijalne i rekreacijske svrhe
  • pozitivan doprinos  na razvoj regulative kako bi se postigla maksimalna sigurnost, eliminirali bespotrebni zahtjevi i postigla optimalna uporaba bespilotnih sustava
  • edukacija svih zainteresiranih u području sustava bespilotnih zrakoplova, i ostalih besposadnih i autonomnih sustava (UGV, ROV)
  • organiziranje aeromitinga i sličnih skupova i manifestacija
  • podrška državnim tijelima, institucijama i službama prilikom integracije i korištenja bespilotnih sustava u vlastite operativne sustave
  • podrška domaćim i stranim tvrtkama za razvoj, uređenje i konkurentnost tržišta bespilotnih sustava.
zatvori