Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivničkoj bolnici stiže 35 milijuna kuna za unaprjeđenje zdravstvenih usluga i opremanje prostora

Prošlog tjedna u prostorijama Vlade Republike Hrvatske ravnatelj koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ Mato Devčić potpisao je Ugovor o bespovratnoj potpori za razvoj dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija. Time je koprivnička bolnica dobila 35 milijuna kuna za unaprjeđenje devet kliničkih disciplina te uređenje i opremanje 4.400 metara kvadratnih prostora bolnice.

Novac stiže iz Europe, a koliko je projekt važan za budući razvoj koprivničke bolnice, ali i cijelog zdravstvenog sustava na sjeveru Hrvatske, pojasnio je na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj Mato Devčić:

— To je u ovom času najveći projekt kada govorimo o iznosu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije koji je aktualan u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji. Tim novcem uvelike ćemo pridonijeti poboljšanju zdravstvenog sustava u ovom dijelu zemlje, s obzirom na to da naša bolnica zdravstveno zbrinjava pacijente iz pet županija, kako Koprivničko-križevačke, tako i iz još četiri županije.

Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.

Projekt će trajati do srpnja 2019. godine. Od cjelokupnog iznosa, 20 milijuna kuna utrošit će se na građevinske radove, a 13 milijuna na opremanje bolnice. Konkretnije, opremit će se devet kliničkih disciplina: pedijatrija, radiologija, ginekologija, otorinolaringologija, oftalmologija, ortopedija, traumatologija, interna medicina, neurologija, psihijatrija i fizikalna medicina i rehabilitacija.

Dodamo li ovom novcu i onaj dobiven za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite kroz projekt POZDRAV, u Podravinu i Prigorje za zdravstveni sustav stiglo je više od 40 milijuna kuna. Podsjetio je na to koprivničko-križevački župan Darko Koren:

— To je u ovom trenutku najvažnije i naravno da smo svi mi, koji smo zaduženi za održavanje i povećanje standarda zdravstvenih usluga u županiji, s time zadovoljni. Županija, kao osnivač zdravstvenih usluga, doktor Devčić, doktorica Krajina i svi zdravstveni djelatnici moraju biti zadovoljni iz perspektive struke i funkcija koje obnašaju. Funkcije koje su izuzetno odgovorne, no koje vrlo često ovise o tom materijalnom segmentu.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Sami građevinski radovi, najavio je ravnatelj Devčić, trebali bi početi u prvoj polovici sljedeće godine. — Osim ovog projekta, u Općoj bolnici u Koprivnici intenzivno radimo na prikupljanju dokumentacije i stvaranju pravnog okvira i financijskih preduvjeta za apliciranje za projekt energetske učinkovitosti i obnove i to za samu bolničku zgradu i paviljon psihijatrije i neurologije i bolničke praone. Projekt je vrijednosti 25 milijuna kuna, u dijelu sufinanciran od Opće bolnice, ali većim dijelom od državnih sredstava. Provoditelj budućeg natječaja za ovaj projekt bit će Ministarstvo graditeljstva — zaključio je Devčić.

zatvori