Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Četrdeset godina duga folklorna tradicija ponovno je oživjela u Koprivničkom Ivancu

Dvadeset i deveti po redu Ivanečki kresovi, folklorna manifestacija s više od četiri desetljeća dugom tradicijom, održani su u subotu u Koprivničkom Ivancu.

Organizira ih Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec promovirajući tako pjesme, plesove, narodne nošnje i običaje svoje župe, zavičaja, domovine i inozemstva. Uz to, Ivanečki kresovi važni su za promicanje i čuvanje izvorne baštine Koprivničkog Ivanca.

Mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca u 17 sati i folklornim programom u 19 sati Koprivničko-križevačku županiju predstavljali su domaćini iz DIF-a Koprivnički Ivanec te prigorski KUD Križevci, Varaždinsku županiju KUD Zavičaj iz Sračinca, Međimursku županiju KUD Fijolica iz Orehovice, a susjednu Bosnu i Hercegovinu KUD Izvor iz Žabljaka – Usore.

Predstavljena je i redovita poštanska marka s ivanečkim vezom, a nakon folklornih nastupa održana je revija i predstavljanje narodnih nošnji gostujućih društava na kojoj je najupečatljivije nošnju predstavio simpatični par iz KUD-a Izvor.

Vezilje DIF-a priredile su izložbu radova s ivanečkim vezom i posjetiteljima prikazale umijeće izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca koje je uvršteno u Registar hrvatskih kulturnih nematerijalnih dobara.

zatvori