Petak, 19. travnja 2024.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: SDP i Laburisti traže da Županija sufinancira udžbenike i stipendira učenike

Druga sjednica skupštine Koprivničko-križevačke županije sazvana je za poslijepodne. Bit će to svojevrsno prvo radno zasjedanje nakon konstituiranja, za koje je predviđeno 47 točaka dnevnog reda.

Najviše ih se odnosi na izvješća o radu županijskih ustanova i provedenih programa, no glavnim temama nametnule su se rebalans proračuna i odlučivanje o dugoročnom kreditnom zaduženju.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

— Rebalans predviđa usklađivanje stvarnog stanja financija jer smo započeli projekt gradnje Osnovne škole u Svetom Petru Orehovcu za što nismo imali osiguran novac u ovogodišnjem proračunu jer se problem pojavio krajem prošle godine — rekao je Dravi.info župan Darko Koren. — Rebalans je potreban i zbog servisiranja obveze vezane za drugi krug izbora, što također nije bilo predviđeno. To je tehnička kategorija, u vrijednosti oko 7 do 8 milijuna kuna koliko je predviđeno i kreditno zaduženje za zatvaranje obveza gradnje škola.

A da planiraju biti konstruktivna oporba, klub SDP-a i Hrvatskih laburista pokazao je i prijedlogom dopune dnevnog reda dvjema točkama: donošenje odluke o sufinanciranju udžbenika te o stipendiranju srednjoškolaca – nadarenih učenika, učenika deficitarnih struka i učenika s poteškoćama u razvoju. Lijeva koalicija već dulje vrijeme predlaže da Županija podnese financijski teret udžbenika te smatraju da je sazrijelo vrijeme da se to konačno i provede.

Željko Vugrinec. Snimio Marko Posavec.

— Očekujemo da županijski skupštinari većinom glasova podrže naš prijedlog da se ove dvije točke uvrste u dnevni red i za početak da krenemo s raspravom na samoj sjednici Županijske skupštine — rekao nam je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HL-a Željko Vugrinec. — Mi smo dali prijedlog odluka kako vidimo sufinanciranje udžbenika i učenika. Međutim, otvoreni smo za raspravu u namjeri da zajednički donesemo najbolju odluku s ciljem poboljšanja stupnja obrazovanja u našoj županiji i da pomognemo našim stanovnicima.

Hoće li skupštinska većina pristati uvrstiti prijedloge lijeve koalicije u dnevni red današnje skupštine, nismo uspjeli doznati. Naime, iz Ureda župana poručili su da župan Koren do skupštine neće davati izjave. A predsjednik skupštine, HSU-ov Željko Pintar još nam je krajem prošlog tjedna izrazio zadovoljstvo prvim pokazateljima suradnje klubova vijećnika: — Ako tako nastavimo mislim da neće biti nikakvih problema u nastavku rada Županijske skupštine.

Sjednica Županijske skupštine bit će održana u koprivničkoj Gradskoj vijećnici od 16 sati.

zatvori