Srijeda, 17. travnja 2024.

Županijska skupština gotovo bez rasprave odobrila novi kredit i rebalans proračuna

Članovi Županijske skupštine jučer su, bez rasprave, većinom glasova donijeli odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Koprivničko-križevačke županije i o, kako je rečeno, tehničkom rebalansu ovogodišnjeg proračuna.

Županija diže kredit kod poslovne banke u visini 8.190.000 kuna za kapitalne investicije u školstvu – u Drnju, Molvama, Virju, Peterancu te Svetom Petru Orehovcu. Članovi Skupštine ujedno su ovlastili župana da svojim potpisom dogovori zaduženje županije. Kredit uz 2,7% godišnje fiksne kamate diže se na rok od 5 godina s počekom od 6 mjeseci.

Župan Darko Koren zahvalio je članovima Skupštine na potpori ovoj odluci: — Vjerujem da ste i sami shvatili da je to najbolji mogući način da realiziramo sve ove investicije, iz kreditnih izvora financiranja, jer u ovom trenutku drugačije ne može.

A kad je u pitanju rebalans proračuna, župan Koren je pojasnio da je riječ o prvom ovogodišnjem usklađivanju financijskih stavki koje ima više tehnički karakter: — Prije svega da bismo uskladili stavke realizacije kapitalnih projekata kreditnim zaduženjem i osiguranja sredstava za podmirenje troškova drugog izbornog kruga. Naime, 1,2 milijuna kuna, koliko je koštao drugi krug izbora, nije bilo predviđeno u proračunu.

U županijskoj upravi ovih dana očekuju i konačnu potvrdu resornog ministarstva da je proračun za ovu godinu na prvoj stranici i formalno uravnotežen. — Vidljivo je da je plan proračuna za 2017. godinu nakon tog prikaza uravnotežen, a da se pri tom nije promijenila ni jedna stavka u Planu proračuna kao što smo to cijelo vrijeme tvrdili i još uvijek tvrdimo. Određene repove još uvijek imamo u toj korespondenciji s ministarstvom koje daje te ocjene. Valjda ćemo to ovih dana riješiti ili će, ne znam, odgovorna osoba platiti kaznu — rekao je župan.

Riječ je, podsjetimo, o poziciji 56 milijuna kuna manjka koprivničke bolnice, čija sanacija je planirana za 2018. godinu. Tako su ukupni prihodi i primici Županije, kaže župan, bili planirani 398 milijuna kuna s planiranim viškom prihoda od 7,2 milijuna kuna. Ovim rebalansom prihodi poslovanja povećavaju se za 1,6 milijuna kuna, a primitaka 8,2 milijuna – što je u biti kreditno zaduženje, a preneseni višak ostaje na lanjskoj razini.

Ovim rebalansom, zaključuje župan Koren, novi plan rashoda i izdataka proračuna iznosi 415,2 milijuna kuna.

Recimo i da je za govornicu izašla bivša pročelnica za financije naše županije Robertina Zdjelar. Kao članica stranke Željko Lacković nezavisne liste upozorila je da bi kod jesenskog rebalansa trebalo povesti više računa o formalnom uobličenju glavnog financijskog dokumenta Županije, barem u obrazloženju navesti kako će se i kada pokriti proračunski manjak.

zatvori