Četvrtak, 18. travnja 2024.

ZAVRŠENI UPISI U SREDNJE ŠKOLE Zbog manjka interesa ukinuto osam trogodišnjih strukovnih programa

Završio je prvi krug upisa u srednje škole. Od 1.193 učenika u Koprivničko-križevačkoj županiji, srednju školu ih je upisalo 1.031.

Doznala je to Drava.info od podravsko-prigorskog dožupana Ratimira Ljubića koji je iznio podatke i tako potvrdio aktualne trendove:

— Najbolji upis imale su gimnazije i strukovne četverogodišnje škole. Nažalost, kod trogodišnjih programa u strukovnim školama za neka zanimanja nije bilo interesa. Stoga je resorno Ministarstvo napravilo preraspodjelu programa upisa i ukinulo neka zanimanja u našim školama.

U Obrtničkoj školi Koprivnica ukinuta su zanimanja limar, vodoinstalater, mesar i pomoćni stolar; u Strukovnoj školi Đurđevac ukinuto je zanimanje stolar, a u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima mljekar, voćar – vinogradar i vrtlar. Zbog pomanjkanja interesa ta su zanimanja izbrisana, ali su preraspodjelom strukture upisa povećane kvote za zanimanja koja su s izbrisanima bila zajedno u razredu, pojasnio je dožupan Ljubić.

Za nekoliko dana škole će objaviti konkretne popise još uvijek raspoloživih i slobodnih upisnih mjesta. Iako je riječ uglavnom o trogodišnjim zanimanjima, slobodnih mjesta još uvijek ima i u četverogodišnjim školama. Tako mjesta još uvijek ima u koprivničkoj općoj gimnaziji za sportaše, ali i u gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu te u nekim srednjim strukovnim četverogodišnjim školama.

Iako svjestan da je riječ o trendovima, dožupan Ljubić nije zadovoljan:

— Ne mogu biti zadovoljan jer na žalost, za deficitarna zanimanja koja su Zavod za zapošljavanje te Gospodarska i Obrtnička komora proglasili prioritetnima, jer učenici imaju budućnost i odmah mogu dobiti posao, nije bilo interesa. Očito trebamo napraviti bolju promidžbu tih strukovnih zanimanja, ali i pobuditi svijest kod učenika i roditelja za ta zanimanja.

Dožupan Ljubić je primijetio da takva zanimanja već sada imaju plaće više od prosječnih, ali i manjak školovanih kadrova, pa je to itekako dobra prilika za budućnost.

Recimo još da će srednje škole poslije 22. kolovoza objaviti popise slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

zatvori