Petak, 19. travnja 2024.

VLADIMIR ŠADEK Svojom knjigom želim pridonijeti da se o Drugom svjetskom ratu u Podravini više ne govori na neargumentiran način

Vladimir Šadek, bivši županijski pročelnik i aktualni zaposlenik županijske administracije, no prije svega znanstvenik, autor je knjige kojom želi jednom zauvijek riješiti nedoumice oko Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

“Podravina u Drugom svjetskom ratu i poraću (1941. – 1948.)” dorađena je verzija Šadekove doktorske disertacije. Autorova je želja bila u knjizi prikazati društveno-političku situaciju i zbivanja na području koprivničke i đurđevačke Podravine u to vrijeme.

— Zapravo, želio sam učiniti ono što se trebalo odavno: prikazati događaje onako kako stoji u dokumentima i rekonstruirati ih na neutralan način, kako bi se konačno podvukla crta i kako bi prestala neargumentirana rasprava o II. svjetskom ratu na ovim prostorima. Možda ova knjiga dijelom pomogne da se na razdoblje 1941. – 1948. počne gledati kao na dio povijesti koju smo prevladali i s kojom se ne može manipulirati — govori Šadek.

U radu su korišteni različiti izvori pa se tako mogu pročitati brojna svjedočanstva, zapisnici s ispitivanja policije i obavještajnih službi, a korištene su i novine koje su izlazile u ratnom i poratnom razdoblju.

— Sve u svemu materijale sam počeo prikupljati još 2009., no samo pisanje krenulo je 2013. godine. Koristi se sačuvana građa obje zaraćene strane te mnogi materijali koji do sada nisu obrađeni.

Promocija knjige planirana je nakon sezone godišnjih odmora pa će tako svi koje zanima ova tema moći doći do svog primjerka djela.

Vladimir Šadek dosad je objavio 12 znanstvenih i desetak stručnih radova te tri knjige: “Molvarska Podravina i druge teme”, “Političke stranke u Podravini 1918. – 1941.” te “Ustaše i Janka-puszta”.

Završio je studij povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu, studij bibliotekarstva na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a uz to i poslijediplomski studij Hrvatska i Europa (europski studiji) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te poslijediplomski znanstveni studij “Jadran – poveznica među kontinentima” na Sveučilištu u Zadru.

zatvori