Četvrtak, 25. travnja 2024.

STIŽU PLAVE KANTE Uskoro ćemo zasebno odvajati i otpadni papir

Uz smeđe, Koprivničanci bi uskoro trebali besplatno dobiti i plave kante. Komunalac, naime, namjerava kupiti 8.500 plavih kanti za odlaganje papira koje će potom podijeliti koprivničkim domaćinstvima.

Nabavku 120-litrenih i čipiranih kanti financirat će sam Komunalac ili pak Grad Koprivnica iz namjenskih sredstava koja se izdvajaju u cijeni zbrinjavanja otpada. To, kaže predsjednica Uprave Maja Hleb, još nisu odlučili.

A kad bi ih Koprivničanci mogli dobiti na kućnu adresu?

— Ja se nadam da, ako sve bude u redu, ako ne bude žalbi i ako neće biti odugovlačenja postupaka od strane potencionalnih ponuditelja, u rujnu ćemo krenuti s podjelom prvih kanti — kaže predsjednica Uprave.

Kako će kante biti čipirane, točno će se znati tko je koliko predao papira i koliko će to morati platiti. Za početak, dodaje Hleb, papir bi se prikupljao jednom mjesečno, no tu će uslugu Komunalac prilagođavati potrebama građana, pa čak možda uvesti i odvoz na poziv. — Nije nam ekonomično ni učinkovito da kamion ide po ulici i da pokupi i isprazni jednu trećinu kanti u jednom danu. Trebala bi se prikupljati veća količina.

Prikupljeni papir Komunalac ima u planu prodavati. — Nadam se da će njegovo prikupljanje ići dobro i da u kantama neće biti hrane i miješanog komunalnog otpada. Jer ako će to biti slučaj, onda je taj papir neupotrebljiv.

U Komunalcu razmišljaju i o reorganizaciji posla kako odvoz papira ne bi građanima uzrokovao dodatne troškove. No, ta će odluka biti donesena nakon svojevrsne testne faze odvajanja i odvoza otpadnog papira.

zatvori