Subota, 20. travnja 2024.

Stare ulične svjetiljke zamijenjene modernim, upravljivim LED-icama

Rekonstrukcijom javne rasvjete na dijelovima dvaju koprivničkih trgova, Trga bana Josipa Jelačića i Trga dr. Tomislava Bardeka, povećana je kvaliteta osvijetljenja te sigurnost prometovanja noću.

Stare, energetski neučinkovite svjetiljke zamijenjene su novim, modernim upravljivim LED-icama.

Konkretnije, na dijelu Trga bana Jelačića od D-41 do Ulice kneza Domagoja postavljeno je dvanaest svjetiljki snage 46 W s obje strane prometnice. Dio Trga dr. Tomislava Bardeka u parku ispred Doma zdravlja osvijetljen je s pet LED-ica snage 19 W. Sva nova rasvjeta izvedena je na postojećim, ali obnovljenim, stupovima.

Nove LED svjetiljke ekološki su puno prihvatljivije jer je njihova svjetlost usmjerena isključivo na plohe prometnica: cestu, stazu i parkiralište, dakle ne rasipaju svjetlost u nebo i tamo gdje nije potrebna, a njihova je električna snaga 50 posto manja od prijašnjih.

Novim svjetiljkama može se i upravljati tako da se njihov svjetlosni tok poslije ponoći smanjuje, a režim rada se uvijek može preprogramirati na drugačija osvjetljenja. Time je energetska potrošnja javne rasvjete na tom području smanjena za oko 70 posto.

Ukupan trošak rekonstrukcije iznosio je 65 tisuća kuna, a financiran je iz proračuna Grada Koprivnice. Izradu tehničkog rješenja te izvođenje radova izveo je Komunalac d.o.o. iz Koprivnice.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori