Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PRVENSTVO PRED VRATIMA Kakav nas Slaven očekuje u novoj sezoni

Nogometaši Slaven Belupa ove će subote startati s novom sezonom prvenstva. Farmaceuti gostuju na Rujevici kod Rijeke, prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske, a utakmica će se igrati s početkom u 21 sat. Da bi što spremnije dočekali sezonu Slavenaši su se vrijedno pripremali pet tjedana. Odigrano je nekoliko prijateljskih susreta, a svlačionica je doživjela brojne promjene.

Klub su napustili Heber, Christensen, Stevanović, Radić, Burić, Gregurina i Melnjak, a u svlačionicu koprivničkog prvoligaša došli su Goda, Vrljičak, Vidović, Telushi, Rebernik, Tatar, Kendeš i povratnik s posudbe Šarlija.

Novost je i sustav igre koji je uvježbavao trener Željko Kopić na pripremama. Iz prošlogodišnjih 4-2-3-1 ili 4-3-3 Kopić i njegovi suradnici odlučili su prijeći u 3-4-3. Najveća je dakle promjena u obrani koju će sada činiti tri igrača umjesto dosadašnjih četiri.

U kojem će sastavu Slaven istrčati u Rijeci nije poznato, iako prvu jedanaestoricu možemo naslutiti. Na vratima će sigurno biti Antun Marković koji je krajem prošle sezone preuzeo ‘jedinicu’. S obzirom na to da je potpisao novi ugovor, da je nedavno igrao za reprezentaciju i da u budućnosti može donijeti profit klubu svojim transferom vjerujemo da je njegovo mjesto među vratnicama neupitno. Drugi golman bit će Goran Blažević, dok će treći golman i golman juniora biti mladi Koprivničanac Karlo Slukić.

Trojicu u obrani činit će Božo Musa kao najiskusniji te dva mladića Nikola Katić i Vinko Međimorec. Trojac je to koji je Kopić uigravao tijekom cijelih priprema i koji je funkcionirao na vrlo dobroj razini, čemu svjedoči tek jedan primljeni gol u svim prijateljskim susretima. Naravno, pitanje je što će biti s Katićem do kraja prijelaznog roka s obzirom na interes klubova za njega. Kao prva zamjena za obranu figurira Aleksandar Jovičić, ali je mladi bosansko-hercegovački reprezentativac tijekom većeg dijela priprema bio ozlijeđen i još uvijek ne trenira. Svoju priliku će tako vrebati Zvonimir Šarlija, a nekako je dojam da je Fidan Aliti pao u drugi plan trenera Kopića.

Na dvije bočne pozicije sigurni su Ante Vrljičak, koji je pokazao da, iako je mlad, ima samopouzdanja, brzinu i moć ponavljanja koje će itekako morati iskoristiti na ovoj poziciji, te kapetan kluba Vedran Purić. Konkurenciju će im činiti Bruno Goda i Gordan Barić. Velika konkurencija i bitka vodit će se za dva mjesta u veznom redu, naravno, ako se Kopić odluči za formaciju s dva vezna igrača. U Rijeci će za te dvije pozicije najvjerojatnije konkurirati Miloš Vidović, Bruno Telushi i Kristijan Bistrović. Pitanje je u kakvom je stanu Vidović nakon ozljede; s obzirom na to da još uvijek nije u punom treningu na Rujevici bismo trebali gledati Albanca Telushija i mladog Bistrovića. Obojica su se itekako svidjela Kopiću tijekom priprema. Konkurenciju ovoj trojici činit će povratnik Selim Bouadla, a uskočiti u pomoć bi mogao i David Arap ili, što smo često gledali prošle sezone, Nikola Katić.

Kada pričamo o tri napadačke pozicije, za jednu nema dvojbe. U vršku napada igrat će trenutno najbolji igrač Slaven Belupa Mirko Ivanovski od kojeg se najviše očekuje u ofenzivnom dijelu igre ove sezone. Za dvije krilne pozicije konkurirat će Arap, Mihael Rebernik, Benjamin Tatar i Vice Kendeš, a svoju priliku vrebat će mladi Bruno Bogojević. Prema pripremama siguran je Kendeš na desnom krilu, a za lijevo će konkurirati Arap i Rebernik.

Kratak je ovo presjek nove momčadi Slaven Belupa. Što možemo očekivati u novoj sezoni od Farmaceuta teško je reći. Rezultatski, pripreme su odrađene gotovo savršeno. Obrana funkcionira dobro, u veznoj liniji je konkurencija jaka, dok je dojam da će ofenzivni dio momčadi biti slabija karika koprivničkog prvoligaša. Osim Ivanovskog, provjerene kvalitete u napadu nema, odnosno točnije rečeno, kvaliteta krila nam je za sada nepoznata.

Kao što smo rekli, vrlo je teško prognozirati koji bi Slaven mogao završiti ove sezone prije početka prvenstva. Dojam je da su Rijeka, Dinamo, Hajduk i Osijek ipak ispred svih u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, a da bi Farmaceuti trebali u borbu za petu poziciju. Naravno, navijački je nadati se da Slaven napadne i četvrtu poziciju koja bi koprivničkog prvoligaša odvela u Europu, ali za takav uspjeh treba će se poklopiti određene stvari.

Sve u svemu, u subotu opet startamo s našim Slavenom. Prva utakmica je u Rijeci, a igrat će se s početkom u 21 sat. Sretno našem klubu i našim dečkima u novoj sezoni!

MOGUĆI SASTAV ZA RUJEVICU: Marković – Katić, Musa, Međimorec – Purić, Bistrović, Telushi, Vrljičak – Kendeš, Ivanovski, Arap.

SASTAV ZA SEZONU 2017./2018.

Vratari

1 Goran Blažević
12 Antun Marković
25 Karlo Slukić

Obrana

4 Vinko Međimorec
5 Aleksandar Jovičić
7 Bruno Goda
15 Fidan Aliti
16 Vedran Purić
18 Gordan Barić
19 Nikola Katić
20 Zvonimir Šarlija
21 Ante Vrljičak
26 Božo Musa

Vezni red

10 Nikola Pokrivač
11 Selim Bouadla
13 David Arap
17 Bruno Telushi
23 Miloš Vidović
24 Kristijan Bistrović

Napad

3 Mihael Rebernik
8 Benjamin Tatar
22 Mirko Ivanovski
23 Vice Kendeš
30 Bruno Bogojević

zatvori