Srijeda, 24. travnja 2024.

Grad Koprivnica sudjeluje u projektu koji granice među državama nadilazi sportom

Grad Koprivnica bio je organizator Početnog festivala – aktivnosti u sklopu projekta SportOverBorders. Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, u periodu od 18 mjeseci. Glavni nositelj projekta je Heviz (Mađarska), dok su projektni partneri Zalaegerszeg (Mađarska), Čazma i Koprivnica.

Tijekom perioda implementacije projekta provodit će se niz aktivnosti kako bi se doprinijelo podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, kao i o važnosti prihvaćanja različitih kultura. Jedna od glavnih aktivnosti na projektu su trening kampovi koji će se održavati u svakom gradu partneru. U Hevizu će se tako održati rukometni trening kamp, u Zalaegerszegu judo kamp, Koprivnici košarkaški kamp, a u Čazmi nogometni kamp.

Upravo u skladu s navedenim održan je Početni festival koji je trajao tri dana od 30. lipnja do 2. srpnja, a koji je okupio oko 300 sudionika.

Izvor: koprivnica.hr

Prvog dana, u petak 30. lipnja, aktivnosti su započele na Gradskim bazenima Cerine kojim povodom su bile organizirane sportske aktivnosti za projektne partnere – igranje odbojke na pijesku i plivanje. U subotu 1. srpnja u sklopu Početnog festivala održano je i službeno otvorenje istoga, a na igralištu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski održan je Challenge cup – natjecanje između gradova partnera na projektu. Sportaši su snage odmjerili u atletici (štafeta 4×100 metara), košarci, nogometu i badmintonu. S ukupno osvojenih 18 bodova pobjedu je odnijela ekipa iz Koprivnice, drugo mjesto s osvojenih 17 bodova osvojila je ekipa Heviza, a treće mjesto podijelile su ekipe Zalaegerszega i Čazme, s napomenom da je ekipa Zalaegerszega osvojila ukupno 13 bodova, a ekipa Čazme osam.

Također, predstavili su se i sportski klubovi s područja grada Koprivnice u sklopu čega su u raznim aktivnostima sudjelovali i građani. Uz ritmove muzike okupljeni su zaplesali zumbu, a oni najmlađi pokazali su što sve rade u Maloj sportskoj školi. U večernjim satima projektu su se revijalnim utakmicama priključili tenisači, rukometaši, košarkaši i nogometaši.

Nedjelja 2. srpnja protekla je u druženju kroz razgledavanje grada Koprivnice i to biciklom. Projektni partneri u društvu domaćina iz Koprivnice obišli su užu okolicu grada.

Sudionici Početne konferencije također su posjetili manifestaciju Podravski motivi gdje su uživali u domaćim proizvodima i glazbi.

Ukupni budžet projekta je oko 1,5 milijuna kuna, dok je budžet Grada Koprivnice oko 403.506 kuna.

zatvori