Srijeda, 24. travnja 2024.

PONOS KOPRIVNICE Ravnatelj Robotić: Ovo je najbolja godina za koprivničku Gimnaziju

Maturanti koprivničke Gimnazije Fran Galović ove su godine postigli izvrsne rezultate na državnoj maturi, a potom i na upisima na željene fakultete. Državnu maturu uspješno je položilo 95% koprivničkih gimnazijalaca, a 79% maturanata upisalo je svoj prvi ili drugi izbor željenog fakulteta.

Upravo ovi podaci najrealniji su pokazatelji kvalitete učenika, ali i obrazovnog procesa provedenog tijekom četiri godine u školi, kaže ravnatelj Vjekoslav Robotić te s ponosom ističe:

— Učenici su postigli vrhunske rezultate, to samo znači da je misija škole uspjela. Kad ste prvi na rang-listama nekog fakulteta, znači da je za taj studij konkuriralo 32.000 maturanata. A naši učenici su na 30 studija na 23 fakulteta zauzeli na rang-listama prva mjesta.

Vjekoslav Robotić. Snimio Marko Posavec.

Riječ je odreda o prestižnim visokoobrazovnim ustanovama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Varaždinu, Bjelovaru… Ravnatelj Robotić dao si je truda i ovogodišnje rezultate usporedio s dodašanjim:

— Kad usporedimo bilo koje generacije iz davno nostalgično spominjanih 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, nigdje nisam našao podatak da su koprivnički gimnazijalci bili prvoplasirani na rang-listama 30 studija. Populacija je bila, kao i danas, 30-40 tisuća studenata u jednoj generaciji. Ovo je, kad govorimo o prvim mjestima na rang-listama, doista najbolja godina za koprivničku gimnaziju.

Matej Vugrinec. Snimio Marko Posavec (arhiva).

Osim toga, statusu koprivničke gimnazije dodatno je doprinijelo dvoje učenika, oboje iz IV. d razreda. Monika Ranilović najbolje je u Hrvatskoj napisala ispit iz hrvatskog jezika dok je njen razredni kolega Matej Vugrinec na čak šest studija na četiri zagrebačka fakulteta zauzeo prvo mjesto na rang-listama. To su PMF, Fakultet strojarstva i brodogradnje, RGN i Šumarski fakultet, čime je definitivno zaslužio titulu top učenika generacije:

— Kada jedan učenik bude na prvoj poziciji na šest ovih studija, to vam govori koliko je kvalitetan taj učenik, ali i koliko iza njega stoji cijela logistika od škole, preko roditelja, do zajednice.

A da bi učenici postizali rezultate, svoj posao moraju kvalitetno obavljati i profesori, kaže ravnatelj Robotić. Rezultatima doprinose i materijalni uvjeti škole koje je osigurao osnivač – Koprivničko-križevačka županija, a pomoć, kaže Robotić, stiže i od Grada Koprivnice. No ne treba zanemariti i ulogu roditelja koji su u svakom trenutku spremni na suradnju, ocijenio je ravnatelj te nam rekao kakav je i tko je koprivnički gimnazijalac:

Koprivnički gimnazijalac je mlad, kulturan, obrazovan, kompetentan čovjek koji se zna ponašati. Ima svoje znanje, vještine i kompetencije s kojima može otvoriti vrata bilo kojeg učilišta, ali i bilo kojeg zaposlenja u Hrvatskoj i izvan nje.

Snimio Marko Posavec.

Koprivnički gimnazijalci tijekom svojog srednjoškolskog obrazovanja nisu samo usvojili radne navike i stekli potrebna znanja. Škola im je pomogla usvojiti dodatna pravila lijepog ponašanja što će im pomoći u budućem životu, kaže ravnatelj Robotić:

— Standardi su definirani unutarnjim pravilima škole koji se donose na razini kolegijalnih tijela škole – Vijeća učenika, Vijeća roditelja, Nastavničkog vijeća i Školskog odbora. Gimnazija ima svoj Etički kodeks koji regulira pravila ponašanja. Među ostalim, definira određene stvari što se tiče vizualnog identiteta svakog zaposlenika, ali i svakog učenika. Pravila su prilično liberalna. Nismo nikakva spartanska škola već pokušavamo osobnim primjerom pokazati kako bi jedan gimnazijalac trebao izgledati u svom svakodnevnom životu. Osobito kad izvršava svoje radne obveze – pohađanje škole i učenje. Isto tako, mora znati prenijeti to i na svoj život u radu koji ga čeka u realnom sektoru ili gdje će već završiti nakon fakulteta.

Iako ne postoji direktni sustav praćenja učenika, koprivnička Gimnazija ima dobru suradnju sa zagrebačkim fakultetima. Tako ih prodekani za nastavu s nekih fakulteta Zagrebačkog sveučilišta izvješćuju o rezultatima koje koprivnički gimnazijalci postižu na fakultetu. I tu su rezultati više nego solidni, kaže ravnatelj Robotić:

— Mogu vam reći da smo već četiri godine za redom dobitnici nagrade Strojarskog fakulteta koji nagrađuje i pohvaljuje škole iz kojih su im došli najbolji studenti prve i druge godine. Osim toga, od 116 rektorovih nagrada dodijeljenih prošle godine, 12 su ih dobili bivši učenici upravo naše škole. A siguran sam da će ih biti i ove godine, jer učenici koji steknu dobre navike rada u srednjoj školi, koja je po mom mišljenju najvažnija stepenica u vertikali obrazovanja prema višoj ili visokoj školi, ti će itekako dobro nastaviti i u tercijarnom obrazovanju.

Ravnatelj Gimnazije kaže i da kvaliteta koprivničkog srednjoškolskog obrazovanja nikad nije bila upitna. Imamo tri izuzetno kvalitetne srednje škole i ovdašnja javnost ne mora strahovati za kvalitetu obrazovanja, ali i odgoja naših mladih ljudi, zaključio je.

zatvori