Srijeda, 17. travnja 2024.

Osobe koje ne mogu vrtlariti u klasičnim gredicama, radit će to u – visećima

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra Grada Koprivnice počela je s realizacijom tromjesečnog projekta, svojevrsne građanske akcije pod nazivom Viseće gredice – prilagođeno vrtlarenje za osobe s invaliditetom.

Riječ je o ideji predsjednice Udruge Marije Mraz: — Moja je želja već odavno bila da krenemo s takvom aktivnosti. Iskustvo pokazuje da obitelji u kojima žive članovi osobe s invaliditetom baš ih i ne vole uključivati u vrtlarenje. Navika je da je taj vrt na zemlji, pa osoba s invaliditetom i ne može sudjelovati u tome. Nama je cilj da potaknemo neki drugi način vrtlarenja, bilo kako da se zove kako bi mogli sudjelovati svi članovi obitelji. Riječ je o drugačijem načinu vrtlarenja, no to ne znači da nije dobar. Vjerojatno je riječ samo o tome da se dosad nitko nije sjetio nečeg takvog.

Udruga Bolje sutra na ovom projektu ima i partnere. Tako će s djecom u gradskom Vrtiću Tratinčica saditi pod nazivom “Moja prva gredica”. Sadit će i u gredicama u Klubu Mariška, ali i dvorištu Podravskog sunca koje će sada dobiti i vrt za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Osim toga, radit će edukativne aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta s lutkicom Koprivica.

— To je djevojčica koja je u kolicima. Bit će izrađena od recikliranog drva. Djeca i sudionici u projektu, članovi Udruge Bolje sutra i Kluba Mariška, zajedno će bojati ovu lutkicu. Cilj nam je da djeca kroz bojanje i sastavljanje ove lutkice spoznaju na koji se način kreće osoba u kolicima — pojasnila je Marija Mraz.

Tome treba dodati i izradu platnenih vrećica za sušeno bilje koje će uzgojiti u visećim gredicama te drvenih kutijica za pohranjivanje bilja.

Što će biti posađeno u visećim vrtovima, ovisi o lokaciji. U vrtiću će vjerojatno posaditi jagode ili nešto drugo što djeca vole. U Klubu Mariška vjerojatno će posaditi začinsko bilje, a u Udruzi Bolje sutra biljke koje će koristiti za aktivnosti iz projekta Zdravi grad, čiju provedbu financijski pomaže Grad Koprivnica.

Udruga Bolje sutra za ovaj je projekt za doprinos regionalnoj zajednici od Zaklade za regionalni razvoj ZAMAH dobila maksimalnih 10.000 kuna. Za taj će novac kupiti ono što ne mogu dobiti od građana, poput šivaće mašine i alata potrebnog za vrtlarenje po visećim gredicama.

Projekt službeno traje do 30. rujna, a kakvi su mu rezultati, što raste, cvjeta i rodi u visećim gradicama, pokazat će, najavljuje Marija Mraz, i svojim sugrađanima.

zatvori