Petak, 19. travnja 2024.

Osam ugostiteljskih objekata dobilo gastronomske certifikate ‘Okusi Podravine i Prigorja’

Osam ugostiteljskih objekata u Koprivničko-križevačkoj županiji dobilo je certifikate ‘Okusi Podravine i Prigorja’.

Svi su oni ispunili propisane kriterije među kojima, rekao je direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc, su:

— Ima dosta kriterija koje je trebalo zadovoljiti. No, osnovno je u ponudi imati četiri tradicionalna jela. Nismo inzistirali na autohtonima jer je ponekad teško utvrditi je li nešto sto posto autohtono budući da su se kuhinje tijekom vremena “miješale”. Znači, riječ je o tradicionalnim jelima koja se na određeni način spremaju tijekom dužeg perioda, a ne da je riječ o novoj kulinarskoj “izmišljotini”. Znači, mora imati četiri jela u dva sezonska jelovnika tijekom godine. Osim toga, mora imati i šest pića – četiri vina i dva žestoka ili neka druga pića.

Certificiranje lokalnih gastronomskih objekata još je jedan od doprinosa razvoju ovdašnjeg kontinentalnog turizma. Kako u našoj županiji, za razliku od mnogih u okruženju, nemamo toplice koji bi privlačile turiste tijekom cijele godine, moramo se potruditi ponuditi druge primamljive sadržaje. Ocijenio je to, zadovoljan podjelom prvih gastrocertifikata, predsjednik županijske Turističke zajednice, župan Darko Koren:

— Sigurno da to jest jedan put kojim se turizam treba razvijati na ovom prostoru. No, uvijek naglašavam da u Strategiji razvoja našeg turizma mora biti i privatnog interesa. Riječ je o simbiozi javnog djelovanja kroz razne mjere potpora, programa i subvencija i privatnog interesa koji kroz turizam vidi priliku za profit.

Koprivničko-križevačka županija sedma je u Hrvatskoj u kojoj je uveden hrvatski tradicijski gastronomski brend, kojega odgovorno nosi ukupno 76 ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj. Oni su pod stalnim monitoringom, što osigurava opravdavanje dobivenog certifikata. Sljedeća prilika za certificiranje bit će, prema najavi Zdravka Mihevca, iduće godine.

Ugostiteljski objekti koji su ispunili uvjete za certifikat:

  • Podravska klet
  • Pivnica Kraluš
  • Restoran Klas
  • Restoran i pivnica Stari grad
  • Restoran Đurđevečka iža Hotela Picok
  • Sunčano selo Jagnjedovec
  • Lovačka kuća Sokolovac
  • Gradska kavana Križevci
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori