Srijeda, 27. ožujka 2024.

OPREZNO S PLAMENOM NA NEBU Policija: lampione izbjegavajte, a za vatromet poštujte propise

Sve više građana u posljednje vrijeme svoje proslave i posebne prigode želi obilježiti i vatrometom, no pri tome se moraju pridržavati posebnih propisa i mjera opreza, podsjetila je Policijska uprava koprivničko-križevačka na današnjoj konferenciji za medije.

Izvođenje javnih vatrometa, naime, regulirano je Zakonom o eksplozivnim tvarima i Pravilnikom o izvođenju javnih vatrometa, istaknula je inspektorica zaštite od požara i eksploziva Jasna Šestak. To znači da građani ne mogu ispaljivati rakete u nebo kad god se sjete; vatromet za privatne potrebe dopušten je samo u razdoblju kada je dopuštena uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, dakle od 27. prosinca do 1. siječnja.

Jasna Šestak. Snimio Marko Posavec.

— Izvan navedenog vremena, ako žele vatromet prigodom bilo koje priredbe poput svatova, moraju za to angažirati ovlaštenu pravnu osobu ili obrt — kazala je Šestak.

Pravne osobe i obrtnici za to moraju, pak, imati odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, a za vrijeme i mjesto izvođenja vatrometa moraju zatražiti odobrenje nadležne policijske uprave te naravno i odobrenje vlasnika površine na kojoj se vatromet izvodi. Njihovi djelatnici moraju proći obuku o rukovanju eksplozivnim tvarima, o čemu polažu i ispit te dobivaju ovlaštenje od Ministarstva.

Doznajemo i kako Policijska uprava koprivničko-križevačka dosad još nije imala slučajeva postupanja po prekršaju neprijavljenog vatrometa, ali stiže im puno upita građana o toj temi.

U posljednje vrijeme popularno je i puštanje svijetlećih lampiona, no kako oni nisu pirotehnička odnosno eksplozivna sredstva njihova uporaba nije regulirana navedenim Zakonom već Zakonom o zaštiti od požara, budući da se radi o otvorenom plamenu. Njihovo se puštanje – barem zasad – zakonski ne mora prijavljivati policiji, no svakako je preporučljivo to učiniti ili barem obavijestiti vatrogasce.

Snimio Marko Posavec.

— Problem je u tome što ljudi to nemarno puštaju; ne razmišljaju, puštaju to recimo u parku, a to je ipak plamen i vjetar ga može odnijeti u krošnje ili na krovove i nešto se može zapaliti. Razmislite gdje ih puštate i u kojim uvjetima, ali moja je preporuka, koliko god da je lijepo, nemojte to koristiti — apelira inspektorica Šestak.

Posljednjih mjeseci lampioni su u nekoliko navrata pušteni u nebo iznad Koprivnice i, premda problema nije bilo, iz policije podsjećaju da budete itekako oprezni pritom i da svakako, ako vidite da su otišli prema nekom krovištu ili stablima, preventivno obavijestite vatrogasce.

zatvori