Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nezadovoljni Romi iz Herešina otkazali i drugi prosvjed, nadaju se razgovoru s gradonačelnikom

Nakon prošlotjednog neuspjelog pokušaja, jer nisu policiji prijavili javni skup, pripadnici romske nacionalne manjine koji žive kraj kompostišta u Herešinu za danas su najavili novi prosvjed.

No, usprkos najavi, nezadovoljstvo smradom koji dolazi s Komunalčevog kompostišta i s kojim se, kažu, više ne mogu nositi danas ipak nisu iskazali blokiranjem njegova ulaska.
Kako nam je rekao Miro Bogdan kojeg smo tamo zatekli, izgleda da će se ipak uspjeti nešto dogovoriti s gradskom upravom:

Miro Bogdan. Snimio Marko Posavec.

— Odustali smo od prosvjeda jer nas je zvala tajnica Veljka Kajtazija (saborskog zastupnika romske nacionalne manjine, op.a.) da prekidamo sve ovo kompletno. Rekli su nam da ne prosvjedujemo jer bi nas sutra posjetio naš gradonačelnik s kojim bismo se trebali sve dogovoriti. Nešto moramo poduzeti jer se ovako više ne može živjeti.

Osim što je, kažu, smrad neizdrživ, tamošnji mještani pokazali su nam da su im kuće pune muha i požalili se da im zbog toga obolijevaju djeca.

Ove nehumane uvjete, pričaju nam, trpe otkad je kompostište otvoreno i vide samo dva izlaza: ili da se kompostište zatvori ili da ih se preseli negdje drugdje, ali isključivo na području grada Koprivnice.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao nam je da naselje planira obići do sutra.

— Prije svega, ne bih volio da se estradizira ovaj problem i ova situacija, ne znam uopće zašto je do nje došlo. Mi smo u komunikaciji s Veljkom Kajtazijem i Franjom Horvatom koji vodi Udrugu Roma na nivou županije, ali i s nekim predstavnicima Roma iz tog naselja. Zajedno s njima Gradska uprava preuzela je na sebe određene obveze da vidimo na koji način se tim ljudima može pomoći i na koji način ih se može preseliti, s obzirom na to da je to i njihova želja. To se ne može ostvariti preko noći i za daljnje korake potrebna nam je kvalitetna komunikacija koja ne uključuje prosvjede — zaključio je Jakšić.

zatvori