Utorak, 23. travnja 2024.

NAKON KIŠE – PRŽIONA Ljetna žega se vraća i to sa stilom

Ciklona koja je protekla tri dana djelovala na vrijeme u našim krajevima ostavila nam je dosta kiše koja će se pokazati itekako dobrodošlom u nadolazećem razdoblju. Čini se, naime, da nam se sprema novi val vrućine i to možda i jači od prethodnoga.

Konkretnije, automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak u zadnja je tri dana, od ponedjeljka do srijede, izmjerila ukupno 36 litara kiše po kvadratnom metru. Stanica u Herešinu izmjerila je manje – nešto više od 27 litara. S obzirom na to da su neke predjele u našoj okolici poput dijelova Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije te Mađarske pogodila jaka nevremena s tučom koja je prouzrokovala veliku štetu, možemo zaključiti – dobro smo prošli.

U danima koji slijede te pogotovo u idućem tjednu vrijeme će se stabilizirati, oblaci će se razići i prepustit će mjesto suncu koje će ponovno nesmiljeno žariti, kao što ljetu i priliči. No, ovoga puta prognostičari šapuću da bi se temperature ponegdje mogle približiti, pa i prijeći 40 Celzijevih stupnjeva. Ako i neće biti baš toliko, bit će sasvim dovoljno vruće. Ovako će to otprilike izgledati po danima:

Četvrtak će još biti dosta oblačan, a tu i tamo možda još poškropi sasvim malo kišice. Pirkat će lagani sjeverac, a temperatura će se kretati između 22 i 25 stupnjeva. Dakle, ugodno svježe.

U petak će sunce polako početi preuzimati nebo. Tamo negdje potkraj dana i u noći na subotu postoji vrrrlo mala šansa za nekakve slabe pljuskove u sjevernim dijelovima županije te uz mađarsku granicu – ništa na što bi trebalo posebno obraćati pozornost. Tijekom dana puhat će uglavnom slab jugozapadni vjetar, a bit će i toplije: nakon svježeg jutra na 15 – 16 poslijepodne idemo do cca. 29°C.

Subota i nedjelja donose nam ugodno ljetno vrijeme; dobro, nedjelja već možda malo manje ugodno. Bit će puno sunca, nešto malo bezopasnih oblaka, a temperatura bi već u subotu mogla doseći 30, u nedjelju još i više stupnjeva.

U ponedjeljak i utorak počinje prženjeVeć za ponedjeljak trenutno dostupni prognostički materijali ukazuju na temperature dobrano iznad 30°C, a u utorak i preko 35. Vruće bi ostalo i u srijedu i četvrtak, a tamo oko petka nazire se nekakva brzopotezna fronta koja bi možda nakratko osvježila zrak. To je zasad još vrlo upitno.

Sve u svemu, prvi dani kolovoza natjerat će nas da tražimo osvježenje gdje stignemo.

zatvori