Petak, 29. ožujka 2024.

KAD NE ZABIJEŠ – DOBIJEŠ Farmaceuti unatoč vrlo dobroj predstavi bez boda u Rijeci

Nogometaši Slaven Belupa poraženi su u prvom kolu Prve hrvatske nogometne lige od Rijeke na Rujevici rezultatom 2:0. Farmaceuti su odigrali dobru utakmicu, ali previše propuštenih prilika koštalo je koprivničkog prvoligaša da dođe barem do boda. Valja istaknuti da su Slavenaši više od pola sata imali igrača više, a da je na rezultatu 1:0 Kendeš promašio gotovo nemoguće.

Kao što se i očekivalo, koprivnički prvoligaš startao je u svom novom 3-4-3 sustavu kojeg je Kopić uigravao tijekom cijelih priprema. Valja istaknuti da su u prvom sastavu igrala četiri domaća dečka: Međimorec, Bistrović, Purić i Arap, a dvadesetak minute igre dobio je i Bogojević što će sigurno svim Koprivničancima biti dodatan poziv da napune domaće tribine u idućim kolima.

Odlično je Slaven otvorio susret, bez previše respekta prema prvaku Hrvatske, željan nadigravanja. Prvu veliku priliku imali su Farmaceuti i to već u petoj minuti susreta. Ubacio je Kendeš s desne strane, stoper Rijeke loše je reagirao što je iskoristio Ivanovski uzeo loptu, uzeo loptu u šesnaestercu, prebacio vratara Rijeke, ali se greda ispriječila vodstvu Slavena. Četiri minute kasnije svoj udarac je oprobao Kendeš s 25m, ali je Sluga bio siguran na domaćim vratima.

U 15. minuti još jedna vrlo dobra akcija koprivničkog prvoligaša. Arap je lijepo prsima spustio za Ivanovskog koji centaršutom pronalazi Vrljička čiji udarac s vrha šesnaesterca brani Sluga. Rijeka je svoju prvu polupriliku imala tek u 16. minuti kada je slabo pucao Gorgon. Vrlo sadržajnih uvodnih dvadeset minuta zaključio je Katić udarcem s 30ak metara koji je obranio golman Rijeke.

I onda, praktički iz ničega, domaćin je došao u vodstvo. Ristovski je ubacio s desne strane i pronašao glavu Gorgona koji neometan pogađa s pet metara za 1:0. Daleko je od njega stajao Katić koji, netipično za njega jer mu je to veliki forte, nije išao u skok. Moguće da je u pitanju bio strah zbog udarca u glavu kojeg je dobio u četvrtak na treningu.

Smirila se utakmica nakon prvog gola. Rijeka je imala posjed, ali bez prave šanse. U 36. minuti ponovno je zaprijetio Slaven, i to dva puta. Prvo je Kendeš pronašao Arapa, ali je njegov udarac iz blizine blokiran. Iz iste akcije, nakon izvedenog kornera, pucao je Međimorec glavom, ali preko gola. Minutu kasnije pucao je Matei, ali je lopta otišla daleko pored gola vratara Slavena Markovića. Dojam je da je Slaven odigrao vrlo dobro prvo poluvrijeme, pogotovo u prvih dvadeset minuta. Rijeka je imala minimalnu prednost i to iz jedine šanse i jedinog udarca u okvir u prvih 45 minuta.

Prva situacija vrijedna spomena u drugom poluvremenu dogodila se u 50. minuti kada je nastala gužva između igrača nakon koje su žute kartone dobili Bradarić i Ivanovski. U 53. minuti Kopić je napravio prvu izmjenu. Na teren je umjesto Arapa poslao Bouadlu što je očito znak da je veznjakov eksces s priprema oprošten i zaboravljen.

Dvije minute kasnije kapetan Rijeke Bradarić dobio je i drugu opomenu u samo pet minuta i tako zaradio crveni karton što je dalo nadu Slavenu da može barem do boda do kraja utakmice. U 66. minuti Slaven je imao ogromnu priliku. Bouadla je odlično pronašao Ivanovskog koji prizemnom loptom pronalazi na samo sedam metara od gola Kendeša koji iz neposredne blizine prebacuje gol Rijeke. Uh, kakva je to prilika bila!

I kako to obično biva, kad ne zabiješ – dobiješ. U 72. minuti Međimorec je pogriješio u pasu na četrdesetak metara od svog gola, Mišić dolazi do lopte, povlači kontru i na drugoj stativi pronalazi Vešovića koji zabija za 2:0. Mogao je Slaven odmah izjednačiti, ali je Katićev udarac glavom Sluga obranio.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Slaven je ostao bez bod(ov)a u utakmici u kojoj je ostavio vrlo dobar dojam. Rijeka je imala tek dvije prave prilike koje je i iskoristila, dok je Slaven pogodio gredu i promašio jednu veliku šansu. Susret na Rujevici potvrdio nam je i predviđanja da će obrana biti jači dio igre Farmaceuta, dok će u ofenzivnom dijelu igre, barem za sada, nedostajati kvalitete.

U idućem kolu Slaven će igrati prvu utakmicu na domaćem terenu ove sezone. Na koprivničkom Gradskom stadionu ugostit će zagrebačku Lokomotivu. Utakmica će se igrati u subotu s početkom u 19 sati.

PRVO KOLO PRVE HNL:

RIJEKA – SLAVEN BELUPO 2:0 (1:0)

Rijeka, Rujevica, 15.07.2017.

RIJEKA (4-2-3-1): Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Vešović (od 93′ Martić), Gorgon, Matei (od 59. Maleš) – Heber (od 70. Kvržić). Trener: Matjaž Kek.

SLAVEN BELUPO (3-4-3): Marković – Katić, Musa, Međimorec – Purić, Bistrović, Telushi, Vrljičak (od 75. Tatar) – Kendeš (od 67. Bogojević), Ivanovski, Arap (od 53. Bouadla). Trener: Željko Kopić.

Strijelci: 1:0 Gorgon 23′, 2:0 Vešović 72′

Žuti kartoni: Bradarić 50′ (Rijeka); Ivanovski 50′, Bouadla 70′ (Slaven Belupo)

Crveni kartoni: Bradarić 55′ (Rijeka)

zatvori