Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički planinari popeli su se na najpoznatiju stijenu u Hrvatskoj i odmorili se u Hotelu Barba u Starigrad Paklenici

Planinari iz koprivničkog Hrvatskog planinarskog društva ‘Bilo’ proteklu su subotu iskoristili za posjet Nacionalnom parku Paklenica i uspon na poznati Anića kuk, a nakon toga okupali su se u moru te okrijepili palačinkama sa sladoledom u Hotelu Barba u Starigradu Paklenici.

Sva kiša koja je protekle noći padala po Velebitu do jutra je nestala, tmurni oblaci su se raskinuli i u kanjon Paklenice granulo je sunce. Nakon kraće šetnje lijepom stazom uz potok, započeo je uspon na Anića kuk, najpoznatiju stijenu u Hrvatskoj koja se strmo izdiže više od 300 metara iznad kanjona i čiji je vrh na 712 metara nadmorske visine.

Bilovci su uspješno svladali uspon, uključujući i zahtjevan završni dio koji je uključivao penjanje po stijenama. Nakon spusta u kanjon, još su malo uživali u ljepotama Paklenice – pješačkim stazama, svježoj izvorskoj vodi i debelom hladu šume, a s velikim su zanimanjem promatrali i vješte penjače na okomitim stijenama. Paklenica je, naime, jedno od najpopularnijih europskih penjačkih odredišta.

Snimio Marko Posavec.

Bilovci su se potom spustili u Starigrad Paklenicu i umorne noge odmorili u Hotelu Barba gdje su ih na stolu dočekale slasne palačinke sa sladoledom kojima su ih počastili djelatnici novootvorenog hit ljetovališta u vlasništvu poznate koprivničke putničke agencije Niba Tours. Bilo je to baš lijepo iznenađenje za već pomalo umorne koprivničke planinare.

Nakon toga Bilovci su razgledali hotel i upoznali se s njegovom ponudom, pogledali sobe i primamljivo sunčalište na gornjoj terasi, a onda naravno produžili do hotelske plaže koja se nalazi svega nekoliko metara od objekta i okupali se u Jadranskom moru.

zatvori