Četvrtak, 28. ožujka 2024.

HOĆE LI PADATI REKORDI? Stiže nam val vrućine kakav dugo nismo imali

Tjedan pred nama donosi nam izrazito velike vrućine koje će svoj vrhunac najvjerojatnije imati za vikend. Temperature bi mogle doći i do 40 Celzijevih stupnjeva, a nekog značajnijeg osvježenja nema na vidiku do daljnjega.

To je sažetak sinoptičke situacije koja nam se sprema u prvim danima kolovoza. Ciklone s Atlantskog oceana putovat će sjeverom Europe, njihovi frontalni sustavi neće se spuštati niže od alpskog masiva, a nad naše krajeve uzdignut će se vruć zrak sa sjevera Afrike i donijeti nam izrazito visoke temperature. Razdoblje oko sljedećeg vikenda još je predaleko za ozbiljnu prognozu, ali čini se da bi ovaj val vrućine mogao i potrajati; temperature bi se tek prema sredini mjeseca počele spuštati do prosječnih vrijednosti, uz vrlo malo oborina i nastavak suše. No, to je sve još daleko pa možemo govoriti samo o trendu, upozoravaju prognostičari.

Čini se da će vrhunac toplinskog vala biti u subotu ili nedjelju, netom prije dolaska oslabljene fronte sa sjeverozapada koja bi barem na jedan dan malo ublažila vrućinu. Aktualni prognostički modeli ukazuju na temperature oko 40, pa čak i malo više stupnjeva ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske. S obzirom na to da je najviša temperatura u Hrvatskoj otkad postoje službena mjerenja iznosila 42,8°C (4.8.1981. u Pločama), svakako će biti “ugroženi” postojeći meteorološki rekordi.

Što se tiče našeg kraja, najviša dosad službeno izmjerena temperatura u Koprivnici iznosi 39,1°C i izmjerena je nedavno: 24. kolovoza 2012. godine. Vrlo vruće bilo je i 2013., 2007., 2006., 2003., 2000. i tako dalje, a rekord iz ranijeg razdoblja iznosio je 38,7°C i izmjeren je 5. srpnja 1950. Ukoliko se obistine prognoze o temperaturama tijekom nadolazećeg vala vrućine, nije isključeno da ćemo oboriti rekord – samo pet godina nakon što je postavljen. 39,1°C je najviša temperatura u Koprivnici od 1949. otkad se vode službena mjerenja.

Od ostalih gradova u okolici, Križevci Đurđevac svoje su rekorde također oborili u kolovozu 2012. i jednakog su iznosa: 38,5°C. U Križevcima je toliko izmjereno 6., a u Đurđevcu 24. kolovoza 2012. Jednak rekord ima i Bjelovar (izmjeren dva puta – u srpnju 2007. i kolovozu 2012.), a Varaždin je topliji s 39,4°C (kolovoz 2013.). Najvišu ekstremnu temperaturu od mjesta u bližoj okolici izmjerila je meteorološka postaja na Bilogori nedaleko od Pitomače tog famoznog 24. kolovoza 2012.: 39,8°C.

U svakom slučaju, bit će vruće, pa i opasno vruće. Za kraj, ovdje možete naći službene preporuke Državnog hidrometeorološkog zavoda o ponašanju u uvjetima velikih vrućina.

zatvori