Srijeda, 17. travnja 2024.

GRADSKE FINANCIJE Jakšić: Koprivnica je izašla iz deficita, neće biti otpuštanja ni smanjenja plaća!

Prošla, 2016. godina za Grad Koprivnicu nije bila nimalo laka. Iako su se pozitivni gospodarski trendovi odrazili i na gradski proračun, situacija se dodatno zakomplicirala kada je Vlada u svibnju, sporazumu usprkos, uskratila novčanu potporu za izgrađenu gimnaziju i sportsku dvoranu prema modelu javno-privatnog partnerstva.

No, Zrinski trg je, poput Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije te Grada Varaždina, odlučio tužiti Vladu i nastaviti sa započetim investicijama. Ta je strategija, prema riječima gradonačelnika Mišela Jakšića, donijela prve rezultate:

— Ono što danas mogu reći je da smo u 2017. godini knjigovodstveno apsolutno izašli iz deficita. No, cilj nam je da ne ispadne da smo prodajom plina pokrili deficit. Kod proračuna za 2018. godinu, koji ćemo slagati apsolutno na drugačiji način, ćemo ukalkulirati u sljedeće tri do četiri godine koliko i na koji način ćemo taj deficit “ubiti” iako je on knjigovodstveno već ubijen. Također ćemo jasno i razložno objasniti u što će se investirati novac dobiven prodajom plinskog biznisa — rekao je Jakšić.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Grad Koprivnica, istakao je gradonačelnik, nema problema s likvidnošću ni s realizacijom planiranog, no ipak će, najavio je, kod kreiranja proračuna za iduću godinu primijeniti potpuni zaokret jer je zbog državne politike i poreznih reformi izuzetno teško planirati prihode.

— Samo primjera radi, 2016. je bila puno bolja nego što je bila 2008. A mi smo zahvaljujući svim vladama, mislim da ih je u tom razdoblju bilo četiri, i zahvaljujući njihovim poreznim reformama uprihodovali 10 milijuna kuna manje poreza na dohodak. Dakle, očito je da porezna reforma ipak odnosi. Isto tako smo 2008. godine dobili iz Fonda za decentralizaciju i izravnanje države 9 milijuna kuna, a od 2010. godine toga više nema. Tako smo samo u tom periodu od 2008. do 2016. ostali bez 20 milijuna kuna jer ih je netko odlučio preraspodijeliti drugačije — objasnio je.

Gradonačelnik Jakšić pojasnio je i da je Koprivnica trenutno kreditno zadužena 27 milijuna kuna. Za dvije godine to će zaduženje pasti na milijun eura, a zajedno s Komunalcem, kreditno zaduženje iznosi 55 milijuna kuna. Takva kreditna zaduženost oko 10% sasvim je prihvatljiva, ocijenio je gradonačelnik.

Neće biti rezanja plaća, neće biti otpuštanja, a zadržat ćemo i one društvene nadstandarde koje već imamo — riječi su gradonačelnika.

To svakako uključuje i subvencioniranje udžbenika, stipendiranje učenika i studenata te troškove prijevoza, smještaj u vrtiću… A proračunski deficit rezultirao je Sveučilištem Sjever, palačom pravde, pročistačem otpadnih voda, bazenima, novom dvoranom Branimir… Sva ta ulaganja i proračunski deficit, poručuje gradonačelnik Koprivnice, građani nisu ni osjetili jer Zrinski trg nije smanjivao postignuti standard i nivo javnih usluga.

Oporba: Obistinile su se naše primjedbe o nerealnosti visine proračuna

Stanje gradskih financija i lanjski manjak prihoda od oko 17,5 milijuna kuna dokazuju da smo bili u pravu svaki put kad smo tvrdili da gradske financije treba svesti u realne okvire, poručuju iz oporbe.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

— Mi konstantno kad se donosi gradski proračun želimo da on bude veći i jači, no rebalansi su nam pokazali da je iznos od 200 milijuna kuna nerealan. Prije pet godina imali smo pozitivan rezultat, a od onda u proračunu bilježimo manjak. Samo smo lani tri puta rebalansirali proračun što nam je pokazalo realnost gradskih financija — podsjetio je HDZ-ov Ernest Forjan.

Forjan je najavio da će oporba pratiti u kojem će se smjeru razvijati gradske financije, jer im je svima u interesu da Grad ima čist račun i da može, kako kaže, ulagati svoj novac u novu vrijednost, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje kvalitete života građana.

zatvori