Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Radovi na ‘pametnoj ulici’ zapeli zbog previsokog asfalta, izvođač će plaćati penale

Stručne službe koprivničke Gradske uprave i investitora obišle su danas prijepodne gradilište rekonstrukcije Ulice hrvatske državnosti.

Naime, nadzorni inženjer Narcis Dergez još je u petak alarmirao nadležne zbog loše izvedenih radova na završnom asfaltiranju. O čemu je konkretno riječ, Dravi.info je rekla pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić:

— Doista se dogodila jedna greška u izvođenju radova koju u mom iskustvu još nikad dosad nismo imali. To je prilično velika greška pa smo naložili izvođaču da je najhitnije sanira. Završni sloj je asfaltiran iznad rubnika što je naravno protivno bilo kakvoj stručnoj postavi i sada se radi sanacija.

Taj zahvat, čini se, neće biti nimalo jednostavan.

— Podignut će se rubnjaci i plato uz asfalt na visinu koja će odgovarati poprečnom presjeku. Dakle, neće se skidati asfalt, već rubnjaci i dio opločenja. To je rješenje koje je naložio nadzorni inženjer.

Pročelnica Golubić ističe da rok izvođenja više ne smije biti probijen. Naime, radovi na uređenju prve pametne ulice u Koprivnici trebali su biti gotovi u lipnju, no rok je produljen do kolovoza i Zrinski trg očekuje da radovi tada budu i gotovi, bez obzira na dodatne radove otklanjanja nekvalitetno izvedenih radova.

Inače, ističe pročelnica Golubić, ovaj izvođač – Pavlic Asfalt-Beton – se na dosadašnjim gradilištima u Koprivnici pokazao kvalitetnim i pouzdanim, a u problemima se našao kao i drugi u Hrvatskoj, zbog odlaska radnika u inozemstvo. Bez obzira na sve, Gradska uprava je izvođaču najavila naplatu kaznenih penala.

— Ugovoreni penali su dva promila po danu zakašnjenja, ili maksimalno 5%. Ovog trenutka ne možemo točno znati koliko će ukupno dana biti prekoračenja. To ćemo znati tek kad budu gotovi radovi, kad ćemo raditi i konačni obračun — zaključuje pročelnica Golubić.

Inače, ukupna investicija rekonstrukcije ulice u strogom centru grada procijenjena je na oko pet milijuna kuna. Penalizaciji podliježu građevinski radovi prometnice i njenog pojasa u vrijednosti nešto većoj od dva milijuna kuna bez PDV-a.

zatvori