Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO: Sjajan odaziv na akciju pomoći Nikoli Pokrivaču i mnogima drugima teško oboljelima diljem svijeta

Velika humanitarna akcija upisa u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica održana je danas na koprivničkom Gradskom stadionu. Upisano je 158 potencijalnih darivatelja.

Organizirala ju je Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica, portalom Klikaj.hr i Nogometnim klubom Slaven Belupo čiji se igrač Nikola Pokrivač bori s Hodgkinovim limfomom i upravo je njegov slučaj bio poticaj za ovu akciju. Bili su tu mladi Slavenovi nogometaši, bivši kapetan Farmaceuta Mateas Delić, gradonačelnik Mišel Jakšić, koprivnički novinari i mnogi drugi.

Akciji se odazvao i gradonačelnik Mišel Jakšić. Foto: Crveni križ Koprivnica (Facebook).

Odaziv je, prema riječima Marije Stapar iz Zaklade Ana Rukavina, bio odličan. — Kako je krenula priča s nogometašem Nikolom Pokrivačem, tako se aktiviralo puno ljudi iz cijele Hrvatske, a posebno iz Koprivnice. Kako vidimo, navala je stvarno velika i jako nam je drago zbog toga. Nadamo se da će se uskoro naći podudaran darivatelj ne samo za Nikolu, već i za mnoge druge koji čekaju svoje podudarne darivatelje. Hrvatski registar je član svjetskoga i kada se upišete u naš registar, možete pomoći svima na svijetu. I ne moramo putovati daleko, to se sve obavlja u KBC-u Rebro u Zagrebu — kaže Stapar.

Pojasnila nam je i kakav je daljnji postupak ukoliko se pokaže da je netko od upisanih zaista podudaran darivatelj Pokrivaču ili bilo kojoj drugoj oboljeloj osobi. — Prvo će vas kontaktirati iz Registra i pitati želite li još uvijek darivati krvotvorne matične stanice. Nakon što darivatelj pristane, ide na temeljit sistematski pregled kako bi se utvrdilo je li zdrav. Onda postoje dva postupka: jedan je davanje koštane srži koja se vadi iz zdjelice pod općom anestezijom i traje oko sat i pol, idući dan idete doma, dakle nije težak postupak. Za sve kojima anestezija nije draga, postoji i drugi postupak, tzv. leukafereza. Dobijete lijek koji potiče rad koštane srži, ona tjera matične stanice u periferiju krvi, ležite u krevetu, iz jedne ruke vam uzimaju krv, iznad vas se filtriraju matične stanice i u drugu ruku vam se vraća krv. Te matične stanice koje ostaju potom se transplantiraju oboljeloj osobi.

Transplantacija matičnih stanica iz koštane srži može, osim kod leukemije i limfoma, pomoći i kod drugih bolesti, poput imunodeficijencije kod djece.

— Nekada, nažalost, nemamo sreće da imamo bliže srodnike ili nam ne odgovaraju i upravo zato postoje ovi registri nesrodnih darivatelja da bismo svi mi jednog dana, ako nam bude trebalo, naći podudarnog darivatelja — zaključila je Stapar.

U hrvatski je Registar dosad upisano više od 54.000 ljudi, a 72-oje ih je doniralo matične stanice.

Za kraj, Stapar je iznijela zanimljiv podatak da Hrvatima kao darivatelji vrlo često odgovaraju Nijemci, a podsjetila je i na zanimljiv slučaj Ankice Begić iz Zagreba koja je svog darivatelja pronašla u Sjedinjenim Američkim Državama i to Indijanca Komanča iz Oklahome.

 

Humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina na Gradskom stadionu

Posted by Drava.info on Thursday, July 6, 2017

 

zatvori