Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Izložene stare razglednice koprivničke Podravine

Izložba ‘Koprivnička Podravina na starim razglednicama’, koju je pripremila arhivistica Državnog arhiva u Varaždinu Ivana Posedi, jučer je otvorena u Muzeju grada Koprivnice.

Ova izložba Državnog arhiva u Varaždinu, iz čijeg je fundusa najveći broj razglednica, donosi stare razglednice Koprivnice i okolnih mjesta – Drnja, Đelekovca, Gole, Koprivničkih Bregi, Hlebina, Legrada, Molvi, Novigrada Podravskog, Peteranca, Rasinje, Repaša, Sokolovca, Virja, Ždale te Šoderice i Kalnika s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Uz to, izložene razglednice potječu iz fundusa Muzeja grada Koprivnice te privat albuma Zvonimira Ištvana i Dragutina Feletara.

Veliki značaj ovog projekta ogleda se u činjenici da se prvi put u ovakvoj stručnoj prezentaciji predstavlja sinteza razglednica koprivničke Podravine te se one koje se odnose na manja naselja izlažu po prvi put što je poseban doprinos kulturnoj povijesti koprivničke Podravine.

Izložba broji 135 razglednica, prati ju reprezentativan katalog na 64 stranice u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu, uz iznimnu autoričinu analitiku arhitektonsko-urbanističkog razvoja Koprivnice i navedenih mjesta i povijesnu kontekstualizaciju razglednica te kataloški popis.

Izložba se može se razgledati do 20. kolovoza.

zatvori