Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: Drava Art Biennale Koprivničancima je otkrio tajne njihovog potoka i čudesa noćnog neba

Tekst: Muzej grada Koprivnice.

Još jedno predavanje u sklopu ovogodišnjeg Drava Art Biennala održano je u utorak navečer.

Do sad je voda i njen utjecaj na (život) grad(a) promotren iz etnološkog i arheološkog kuta, dok je ovo predavanje ponudilo kratki povijesno-urbanistički pregled kroz komparaciju sa sličnim primjerima. Predavanje pod nazivom Grad i potok Koprivnica održano je kod mlina i slapa potoka Koprivnica, a za prisutne su ga pripremili Ranko Pavleš i Antonio Grgić.

Ranko Pavleš ukratko je predstavio povijest potoka te usporedio njegov današnji i nekadašnji tok, uz zanimljive reminiscencije na prošla vremena kada je potok tekao u suživotu s gradom te se djelomično koristio i kao kupalište. Antonio Grgić na primjerima iz Španjolske, ali i iz obližnjeg Velenja u Sloveniji dao je nekoliko mogućih pravaca revitalizacije prostora uz i oko potoka. Predavanje je ukazalo kako voda često igra presudnu ulogu u formiranju identiteta nekog grada, a time i potvrdilo jednu od glavnih tematskih okosnica ovogodišnjeg DAB-a.

Kao jedna od opcija revitalizacije područja uz potok, prošle je godine pokrenuta građanska (učenička!) inicijativa za Šetnicom uz potok Koprivnicu, čija je izgradnja nedavno i započeta. Inicijativu je pokrenula skupina učenika i građana unutar inicijative Plus za Koprivnicu, a sve kao dio projekta Grad na drugi pogled.

Grad na drugi pogled omogućili su i članovi Astronomskog društva Koprivnica koji su posjetiteljima u toploj ljetnoj noći otkrili tajne Jupitera i Saturna.

zatvori