Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički umjetnik prosuo je brašno po podu zagrebačkog muzeja imitirajući drevni sumerski ritual

Koprivnički umjetnik Bojan Koštić izveo je performans pod nazivom ‘Zisurru’ u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Bio je to pretposljednji performans u sklopu ovogodišnjeg programa ‘Ljeto u MSU’.

Performans “Zisurru” temeljen je na istoimenom ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru doslovce predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, u kojima krug označava granicu koja štiti od raznih zala.

Koštić je za pripremu zisurru paste koristio velike količine K+ brašna te je njome formirao krug na ulazu u muzej, namećući svim posjetiteljima prolazak kroz krug kao jedini mogući izbor. Publika je time sudjelovala u ostvarenju konačnog cilja performansa, propitujući mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru.

Bojan Koštić magistrirao je na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije na Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatstkog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke druge kulturne projekte. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum (nakladnik: udruga Pod galgama). Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Radi kao kustos i fotograf u AK galeriji u Koprivnici. Izlagao fotografije na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, video i audio produkcijom i dizajnom.

zatvori