Petak, 19. travnja 2024.

VATROGASCI UPOZORAVAJU Sušni period i neodgovorno spaljivanje strništa mogli bi biti kobni, budite oprezni

S obzirom na to da je u tijeku žetvena sezona i da vlada izuzetno sušni period, Vatrogasna zajednica Koprivničko – križevačke županije skreće pozornost na pravilno spaljivanje biljnog otpada i trave.

Naime, u vrijeme žetvenih radova svake godine određeni broj pojedinaca neodgovorno spaljuje slamu i ostali otpadni materijal biljnoga porijekla pa dolazi do požara.

Do sada na području županije bilježimo 59 požara otvorenog prostora, od čega šest požara na poljoprivrednim površinama uzrokovanih spaljivanjem otpada nakon žetvenih radova.

Stoga iz županijske Vatrogasne zajednice podsjećaju da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra, te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju.

Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati pet do deset metara od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture i građevine podložne zapaljenju, a u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti 200 metara od šume može se ložiti vatra uz poduzimanje mjera opreza koje odredi pravna osoba koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Također, vatrogasci napominju da osoba koja pali vatru mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce na 193, policiju na 192 ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem.

Kazna za one koji se ne pridržavaju navedenih propisa, ako se radi o namjernom izazivanju požara, je od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, odnosno novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara.

Također, općinskim i gradskim odlukama propisane su novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 2.000 kuna, kao i za odgovorne osobe u pravnoj osobi do 500 kuna, a za fizičke osobe do 200 kuna.

zatvori