Četvrtak, 18. travnja 2024.

Uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, pitali smo novepečene vijećnike što će im biti glavni ciljevi

Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća sazvana je za srijedu 21. lipnja. Sjednicu po službenoj dužnosti saziva predstojnica Ureda državne uprave u našoj županiji Elizabeta Repić Perković.

Novi koprivnički gradski vijećnici na početku svog mandata izabrat će članove i predsjednika Mandatnog povjerenstva, položit će svečanu prisegu te izabrati predsjednika i članove Odbora za izbor i imenovanja te predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

Od 21-og člana, pobjednička lijeva koalicija ima 11 ruku u Gradskom vijeću. Iz njihovih redova trebao bi biti izabran i predsjednik Gradskog vijeća, a budu li se držali obećanog tijekom kampanje, to će biti HSS-ov Ivan Pal. On je, kako sam kaže, spreman preuzeti funkciju koju je obnašao još prije dva mandata, u vrijeme kad su gradom upravljali SDP i HSS.

– Ja sam u posljednjih osam godina obnašao dužnost zamjenika župana. Prije toga sam bio predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća što mi je bilo prvo ozbiljnije političko iskustvo. Tadašnja su mi iskustva bila jako dobra, a i sada imam visoka očekivanja od Gradskog vijeća. Poznajem sve izabrane vijećnike. Riječ je o ozbiljnim građanima koji dugo godina djeluju u životu ovoga grada. Bez obzira na političku boju, očekujem da će Gradsko vijeće donositi kvalitetne odluke. Ne očekujem i ne mora biti da se oporba uvijek slaže s pozicijom. No, da možemo i moramo normalno komunicirati, mislim da je riječ o minimumu minimuma kojega Koprivničanci od svih nas s pravom očekuju.

U koprivničkom HDZ-u tek će odlučiti kako će djelovati u novom sazivu koprivničkog vijeća. Predsjednik Goran Kovačić rekao je za Dravu.info da je njegova stranka sa šest osvojenih mandata pojedinačno najjača stranka u Gradskom vijeću te ima saznanja da im pripada mjesto zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. Tko će to biti, još nisu dogovorili, kao niti hoće li formirati samostalni klub ili zajednički s koalicijskim partnerom Mrežom. O tome će, najavljuje Kovačić, koprivnički HDZ odlučiti večeras.

A nezavisni s Mrežine liste Ivica Suvalj kaže da će i dalje nastojati raditi za dobrobit građana Koprivnice. Bit će, najavljuje, konstruktivna oporba – argumentirano će upozoravati vladajuće ako nešto ne bude u redu, kao što će biti spreman i podržati prijedloge vladajućih ako ih bude smatrao dobrima. Vjeruje da će mu biti ponuđeno mjesto u nekima od odbora bliskih njegovoj struci, u kojima će do izražaja doći njegovo znanje i iskustvo, čime će dodatno doprinijeti i biti od koristi zajednici.

Ostaje nam još vidjeti hoće li Suvalj do konstituirajuće sjednice formalizirati svoje članstvo u Mreži nezavisnih lista na čijoj je listi bio kao nezavisni kandidat nakon nestanka njegove prijašnje stranke HRAST-a s lokalne političke scene.

Nezavisni gradski vijećnik Antonio Grgić rekao nam je da se ne mora posebno spremati, već da je spreman za dužnosti gradskog vijećnika. Vodit će, kaže, nezavisnu politiku i pokušati izgraditi nezavisnu platformu za budućnost, za uključivanje građana u gradsku politiku i to van stranačkih mašinerija. Nada se da će uspjeti ući u neki od odbora, a vidi se u onima vezanima za urbanizam, izgradnju grada, kulturu i umjetnost.

I nezavisna Danijela Glavosek Kovačić, koja se okušala i u borbi za funkciju gradonačelnice, spremna je za početak rada u Gradskom vijeću. Njena je lista osvojila dva vijećnička mandata, a s obzirom na postignut izborni rezultat, vjeruje da je realno da sudjeluju u radu barem četiri odbora. U fokusu im je, kaže, gospodarstvo i financije, te Odbor za mlade i obitelj. No, tko bi bili ti članovi, u njenom krugu nezavisnih građana još nisu razgovarali.

Novoizabrana gradska vijećnica kaže da im je želja biti konstruktivnom oporbom i aktivno sudjelovati u Vijeću:

– Mi smo nezavisni i želimo da nas građani po tome prepoznaju. Želimo biti glas naroda. Predlagat ćemo i projekte, ali i prihvaćati one dobre. Bitno je da su građani u fokusu i definitivno želimo raditi za boljitak Koprivnice.

Konstituirajuća sjednica novog saziva koprivničkog Gradskog vijeća bit će idući tjedan u srijedu, s početkom u 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

zatvori