Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Sjajne fotografije mlade Tjaše Kalkan predstavljene koprivničkoj publici

Radovi fotografkinje Tjaše Kalkan iz serije “Dijalozi” predstavljeni su u subotu u AK galeriji u koprivničkom Kampusu.

Serija “Dijalozi” fotografkinje Tjaše Kalkan jedno je od najuzbudljivijih fotografskih ostvarenja u protekloj godini što je prepoznato ne samo od stručne kritike, već i od publike. Naime, serija “Dijalozi” osvojila je trenutno najprestižniju nagradu publike koja se dodjeljuje u Hrvatskoj suvremenim umjetnicima – nagrade na velikom T-HT natječaju, a u sklopu natječaja Erste fragmenti otkupljen joj je i dio radova iz serije.

Činjenica da je navedena serija fotografija toliko prihvaćena među publikom nije iznenađujuća budući da Tjašini radovi na neposredan, zaigran te vizualno jasan i konkretan način govore o našoj svakodnevici u urbanim sredinama, odnosno u javnim prostorima koji bi a priori trebali biti mjesta slobodne interakcije među ljudima, ali i slobodne interakcije ljudi s prostorom.

Međutim, Tjaša Kalkan, spajanjem performativnog i fotografskog u svojim radovima, progovara upravo o tim slobodama i ograničenjima u javnom prostoru te uspotavlja jedan novi jezik komunikacije tijela i prostora (ili možda tijela u prostoru).

Izložbu su sufinancirali Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te studij Germanistike/Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na šest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotograf na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog autora na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

zatvori