Subota, 20. travnja 2024.

SKEPTICI U PUBU ‘Werther više nije mlad – neka pati!’

Nova večer Skeptika u pubu na rasporedu je ovoga petka u koprivničkom Kulturno-kreativnom centru Pixel i to pod vrlo zanimljivim naslovom: ‘Werther već odavno nije mlad, neka pati!’

Priča je to o tome kako tehnološke promjene uzrokuju društvene i to na primjeru pismenosti. Što je mali jezik i što je cilj lektire – da potakne djecu na čitanje i stvori naviku čitanja. Kako se upravo na lektiri malog jezika jasno vidi društvena promjena koja je promijenila samu srž pismenosti pod utjecajem tehnologije. Bašćanska ploča i semafor, Lav Tolstoj i Ernest Hemingway – prepoznavanje simbola i razina značenja koju ti simboli nose definira sve forme izražavanja i samim tim upotrebe jezika. Priča o tome može li mali jezik zadržati upotrebljivost, makar za pričanje priča.

O Wertheru nam govori Veljko Kukulj, autor, urednik, producent i nakladnik igara i e-knjiga nešto preko 20 godina, uključujući i serije Sraz i Sunčica. Objavio je preko 60 naslova, ima desetak inovacija (uglavnom u obrazovnim konceptima, najznačajnija je “Sustav za vizualizaciju prostorno i vremenski definiranih podataka” odnosno kako primijeniti matematiku na povijest), dobio je i nekoliko nagrada od kojih je najzabavnija Zlatno Teslino jaje. Petnaestak godina je držao radionice o e-knjizi u CSSU NSK, bio govornik na TEDxu, Frankfurtskom sajmu knjiga i Unbound book u Amsterdamu.

Skeptici u pubu su neformalno druženje znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju, a cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost.

zatvori