Srijeda, 24. travnja 2024.

Romi zahvaljujući Gradu sade i prodaju povrće, Božidar Oršoš (50): Ovo je prvi posao koji sam dobio

Pripadnici romske nacionalne manjine zadnjih nekoliko dana na Čardi vrijedno beru prve plodove svog rada.

Naime, krajem prošle godine Grad Koprivnica dao im je na korištenje tri gradska zemljišta i oko 150 tisuća kuna potpore kako bi sadili krastavce i feferone te ih potom prodavali Podravki.

Snimila Nela Carek.

– Želja nam je da zajedno stvaramo projekte u kojima ćemo ih socijalizirati i omogućiti im da žive od svog rada. Za ovaj projekt vjerujem da može dati rezultate, doprinos tako da se čim veći broj pripadnika romske nacionalne manjine uključi u rad, ali da od toga ima korist i šira društvena zajednica. Vjerujem da će se to uskoro i pokazati – rekao je prilikom današnjeg obilaska zemljišta koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

A trenutno na plantažama krastavaca i feferona radi tridesetak Roma. Jedan od njih je Božidar Oršoš koji na plantažu krastavaca na Čardi dolazi svaki dan. Ovom pedesetogodišnjaku je to, kaže, prva prilika za rad koju je dobio.

Snimila Nela Carek.

– Pa malo nam je naporno. Kad je veliko sunce radnici mi se malo žale, ali ide pomalo. Nismo mi baš u nekoj formi i malo ih je teško i probuditi ujutro, no drago mi je da smo dobili priliku i da si napokon možemo zaslužiti neku kunu – rekao nam je.

Predsjednik Udruge Roma “Korak po korak”, inicijator ideje, Franjo Horvat svjestan je da Romima nedostaje radne navike, ali poručuje da je zato što im nitko ne daje priliku za rad.

Snimila Nela Carek.

– Među nama ima jako malo osoba koje su završili škole i naravno da ne mogu doći do posla. Često mi znaju reći da Romi nemaju radne navike i to je točno, no to je zato što u životu nisu dobili priliku da rade. Ako im stvorimo priliku za rad, Romi će pokazati da su vrijedi i radit će kao i ostali narod – kaže Horvat.

Romi koji rade na plantažama plaćeni su 15 kuna po satu, doznajemo od Horvata, a Grad im zemljišta dao na korištenje na pet godina. Dva zemljišta nalaze se na Čardi i Romi tamo sade krastavce, a jedno je u Reki i tamo se sade feferoni.

Podsjetimo, krajem prošle godine voditelj gradskog Odsjeka za upravljanje nekretninama Mijo Horvat rekao je Dravi.info da bi do kraja ove godine projekt trebao postati samoodrživ.

zatvori