Petak, 19. travnja 2024.

Rijedak meteorološki fenomen snimljen iz Koprivnice

Automatska kamera za snimanje meteora Hrvatske meteorske mreže koja se nalazi na krovu koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ u noći s petka na subotu snimila je zanimljiv i rijedak meteorološki fenomen.

Naime, nevrijeme koje je u petak navečer prešlo preko Koprivnice jugoistočnije je dodatno ojačalo i proizvelo rijedak i teško uhvatljiv oblik sijevanja: tzv. vatrenjake (eng. sprites). Riječ je o obliku električnog izboja koji zapravo nije munja i nastaje na 50 do 90 kilometara visine, dakle u visokoj atmosferi, daleko iznad grmljavinskog oblaka. Crvene je boje s “ograncima” ili “pipcima” koji se pružaju prema dolje i pritom postaju lagano plavičasti.

Vatrenjaci nastaju iznad grmljavinskih oblaka koji su izuzetno električno aktivni i obično kada iz oblaka do tla sijevne tzv. pozitivna munja. U pravilu se vide samo nad dalekim olujama, 150 do 500 kilometara daleko od promatrača. Premda je bilo naznaka njihovog postojanja i ranije, prvi fotografski dokaz ovog fenomena nastao je tek 1989. godine.

Kamera na krovu koprivničke Gimnazije namijenjena je snimanju meteora, ali može uhvatiti i druge zanimljive nebeske fenomene poput ovih vatrenjaka. Snimke su nastale iza ponoći s petka na subotu, a olujni sustav je u to vrijeme bio daleko na jugoistoku, iznad Bosne i Hercegovine te Srbije.

Izvor: Hrvatska meteorska mreža.
Izvor: Hrvatska meteorska mreža.
Izvor: Hrvatska meteorska mreža.
zatvori