Srijeda, 24. travnja 2024.

VRUĆE, VRUĆE Prvi je dan ljeta, a stiže nam i prvi pravi toplinski val

Jutros je i službeno počelo ljeto, a u našoj tjednoj prognozi doznajte kakvo nas vrijeme čeka u nadolazećim danima. Već po naslovu i naslovnoj slici možete zaključiti da nam se zaista sprema vrijeme dostojno najtoplijeg godišnjeg doba.

Dan je ljetnog solsticija. Jutros u 6 sati i 24 minute Sunce je doseglo Rakovu obratnicu i nad njom malo zastalo, odakle i potječe naziv tog astronomskog događaja – solsticij ili suncostaj. Uskoro će se početi vraćati prema jugu i nad ekvatorom će se ponovno naći 22. rujna, kada počinje jesen.

Vremenske prilike nad našim su krajevima sasvim u skladu s početkom najtoplijeg godišnjeg doba. Ponedjeljak i utorak bili su sunčani i vrući, no jutra su još uvijek bila pristojno svježa. Tako je automatska meteorološka stanica Ivanščak u utorak izmjerila najnižu jutarnju temperaturu od svega 11,7°C, a najvišu popodnevnu 30,9. Dnevna amplituda od gotovo 20 stupnjeva nije baš ekstremna, ali je svakako zanimljiva.

Hoće li biti osvježenja? Hoće, ali samo ponegdje! Ipak je ovo doba godine poznato po lokalnoj naravi oborina, kada čak i u gradu veličine Koprivnice neke ulice mogu biti potopljene, a neke suhe. Također, osvježenje ljeti gotovo u pravilu dolazi u obliku grmljavinskih pljuskova koji pak sa sobom mogu donijeti druge nevolje: udare munja, jak vjetar, mjestimično izrazito obilne oborine pa naposljetku i noćnu moru poljoprivrednika – tuču.

Tako već danas u poslijepodnevnim satima (ali možda i ranije) očekujemo jak razvoj oblaka koji će mjestimice nesumnjivo rezultirati pojavom grmljavinskih pljuskova, možda i nevremena. Ključna riječ je mjestimice jer je nemoguće predvidjeti gdje će nastati i koliko će dugo trajati. Nije isključeno da Koprivnica ostane i suha, ali mogućnost oborina i pomalo divljeg vremena svakako valja imati na umu. Uz razvoj tih nestabilnosti zapuhat će i jak vjetar, no samo prolazno. Zahlađenje? Ipak ne; temperatura lako može preko 30 i tek će navečer malo osvježiti.

Još nešto lokalnih pljuskova moguće je i u četvrtak, ali šanse za njih ipak će biti manje. Ponovno će upeći sunce, zapuhat će slabašan jugozapadni vjetar, a nakon jutarnjih 15 – 17 poslijepodne idemo preko 30.

Petak – ista priča, sunčano i vruće s gdjegdje kakvim pljuskovima. Najviša dnevna temperatura oko 33°C ili viša!

Za vikend ako možete potražite osvježenje u vodi. Bit će puno sunca, vjetra gotovo nimalo, a živa u termometru lako će doseći 34 i više stupnjeva. Vruće!

Čini se da nas nastavak takvog pravog ljetnog vremena čeka i početkom idućeg tjedna. Obistine li se trenutne prognoze, poslijepodnevne će temperature biti bliže 40 nego 35 stupnjeva. O tome će još biti riječi, pratite nas.

zatvori