Srijeda, 24. travnja 2024.

NOVI FESTIVAL Film i glazba na jednom mjestu

Sve posjetitelje Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama ove subote očekuje nova kulturna manifestacija – ETNOFESTival. Cilj mu je promicati etno glazbu i vizualnu antropologiju, ali i poticati čuvanje tradicijske glazbe te produkciju etnografskih filmova.

Događaj će tako predstaviti etno izvođače i audio-vizualne radove koji predstavljaju etnografiju svakodnevice i kritički propituju lokalne, ali i globalne kulturne fenomene.

Program nije namijenjen samo profiliranim korisnicima, nego će omogućiti otvoreniji i suvremeniji pristup tradicijskom stvaralaštvu.

– S jedne strane imamo njegu i brigu za tradiciju, a s druge strane jedan lijepi i suptilni upliv suvremenog – opisala je događaj muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

U sklopu festivala od 16 do 18 sati održat će se projekcija filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, te studenti etnologije i antropologije.

– Radi se o filmovima kratkog formata do maksimalno pola sata. Ništa naporno već vrlo zanimljivo i vrlo zabavno – govori Maša.

Nakon filmskog, slijedi glazbeni program kojeg u 18,30 sati otvara zagrebački etno bend Balkalar.

– Samo ime govori da je riječ o balkanskim melodijama, pokrivaju tradicijske pjesme s čitavog područja Balkana.

Domaću glazbenu produkciju nakon 19 sati predstavit će Gordana i Miroslav Evačić, a festival će zatvoriti Lidija Bajuk koju će pratiti violončelist.

zatvori