Srijeda, 27. ožujka 2024.

ZVIJEZDE GENERACIJE Predstavljamo najbolje učenike koprivničke Gimnazije u protekloj školskoj godini

Izvor:FRANzine

Piše Bartol Kekez / FRANzine.

Prije nešto manje od dva mjeseca, na prigodnoj svečanosti povodom Dana koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’, dodijeljene su nagrade najboljim učenicima generacije.

Ta je čast protekle školske godine pripala Luki Listu, Luciji Đaković, Sonji Homar i Sari Jurenec. Za razliku od prošlih godina, ove godine se o laureatima odlučivalo online glasovanjem učenika i nastavnika. Njihova je poruka da je važno dobro organizirati vrijeme i da je količina uspjeha uvijek proporcionalna uloženom radu.

Luka List učenik je 1. d razreda koji ima iza sebe zapažene rezultate na državnim natjecanjima kao osnovnoškolac. Ove je godine bio na državnima iz fizike i kemije! Bavi se šahom, svestran je i pred njim su zasigurno velika postignuća. Evo što je rekao o priznanju koje mu je dodijeljeno.

Luka List. Izvor: FRANzine.

— Osjećaj je izvanredan i jako sam zahvalan na toj laskavoj tituli. Nisam očekivao da ću biti izabran između toliko talentiranih gimnazijalaca koji su postigli puno u natjecanjima u sportu i znanju te su svestraniji od mene gledajući ocjene. Kako bi se postigle što bolje ocjene, potrebno je uložiti mnogo truda, što iziskuje vremena. Jedini način usklađivanja školskih obaveza s pripremama za natjecanja pravilna je organizacija dana. Pokušavam optimalno iskoristiti vrijeme i, vodeći se najavljenim ispitivanjima, procijeniti koji je predmet trenutni prioritet. U budućnosti se svakako mislim baviti prirodoslovnim područjem, ali još nisam odlučio kojim točno. Volio bih raditi na praktičnoj primjeni znanosti, s manje teorije, a više kreativnosti i slobode u razmišljanju.

— U bližoj budućnosti planiram početi s pripremama za prvi krug testiranja za EUSO (Prirodoslovnu olimpijadu EU) koja će se održati u svibnju 2018. godine u Sloveniji. Ostalim učenicima preporučujem da pokušaju pronaći neko područje koje ih najviše zanima – bio to školski predmet, sport ili neki hobi. Preporučujem im da redovito obavljaju svoje obaveze, ali da posvete više vremena tom odabranom području. Budite kreativni i ustrajni u ostvarivanju svoje ideje koja će vas u konačnici istaknuti u masi nažalost neostvarenih talenata. Ako vam treba pomoć, zatražite ju! Budite ambiciozni, nemojte se bojati pokazati ono što znate/možete i budite uporni unaprijediti svoje sposobnosti jer, vjerujte, isplatit će vam se — rekao je Luka.

Lucija Đaković izabrana je za najučenicu drugih razreda. Pitali smo ju kako je doživjela ovo veliko priznanje, kako ostaje čvrsto na zemlji i usklađuje sve obveze te kakvi su joj planovi za budućnost.

Lucija Đaković. Snimio Marko Posavec.

— Bila sam jako iznenađena kad sam saznala da sam odabrana za učenicu generacije s obzirom na to da su kandidati bili odlični i uspješni ljudi, tako da je osjećaj bio fenomenalan. Nisam mogla biti ponosnija na sebe, a znala sam da će i moj razred te moja obitelj biti presretni što sam baš ja izabrana. Što se tiče obaveza, to jedva stignem. Imam jako gust raspored i samo imam subotu kao slobodan dan. Pripremam se za medicinski fakultet i to mi je životni san. Isto tako htjela bih i ostati što više u glazbi. Što bih poručila gimnazijalcima? Ključ za uspjeh dobra je organizacija i upornost.

Sonja Homar, najučenica trećih razreda, poručila je:

Sonja Homar. Izvor: FRANzine.

— Ove sam godine izabrana za najučenicu generacije trećih razreda i to mi je posebna čast i zadovoljstvo jer je to jedno od najvećih priznanja koje naša škola dodjeljuje svojim učenicima. Ovo mi je priznanje posebno drago primiti jer služi kao nagrada za sve prikupljeno i pokazano znanje, uložen trud i vrijeme koje zahtijeva gimnazijsko obrazovanje i ostale aktivnosti. Ovu nagradu dočekala sam s iznenađenjem pogotovo zato što je ove godine promijenjen način glasovanja  i zato mi je naročito drago što su me i moji prijatelji i kolege gimnazijalci zamijetili i izabrali. U svojem daljnjem obrazovanju planiram se baviti znanošću u području kemije jer me to najviše zanima i veseli, ali o specifičnom smjeru ili fakultetu još nisam odlučila. Pitali ste me kako uspijevam izvršiti sve svoje obaveze – kao i svi drugi srednjoškolci, u povremenoj vremenskoj stisci i uz puno truda i rada. Nažalost nema drugog načina za postizanje uspjeha, stoga uvijek vrijedi da je količina uspjeha proporcionalna uloženom radu i jedino to mogu i poručiti svim učenicima – svi sati učenja na kraju će se isplatiti.

Sara Jurenec samozatajna je i marljiva učenica četvrtog razreda.

Sara Jurenec. Izvor: FRANzine.

— Kao i kod svakog postignuća ili svojevrsne nagrade, i ja sam počašćena izborom za učenicu generacije. Iskreno, nisam očekivala da ću biti izabrana. Još uvijek smatram da su ostali kandidati zaslužili ovu titulu prije mene. Taj dan kad sam doznala da sam izabrana za najučenicu čekala sam da me obavijeste da je došlo do zabune, ali očito su neke moje kvalitete, koje možda ni sama ne cijenim dovoljno, presudile u moju korist. Gimnazijski je život zahtjevan, ali nije ništa što svatko ne može uspješno završiti. Možda je razlika u tome što ja svoje obaveze pokušavam zamisliti kao nešto što želim ispuniti, a ne nešto što moram. Na taj način volim ono što radim vezalo se to za školu ili izvanškolske aktivnosti. U ovom životnom razdoblju svim su maturantima, pa tako i meni, najbitniji upisi na fakultet. U budućnosti htjela bih upisati i završiti medicinski fakultet. Moja poruka za ostale bila bi da ne žive život po tuđim odrednicama, već da nađu svoj cilj i žive u skladu s njim.

Prilog za gimnazijski list FRANzine pripremio je Bartol Kekez, 2. a.

zatvori