Utorak, 16. travnja 2024.

KOPRIVNICA JE ŽIVJELA ZA SLAVEN Na današnji dan prije dvadeset godina Farmaceuti su izborili Prvu ligu

Na današnji dan prije dvadeset godina, 21. lipnja 1997., Nogometni klub Slaven Belupo izborio je Prvu hrvatsku nogometnu ligu. Uspjelo mu je to pobjedom nad vinkovačkom Cibalijom rezultatom 2:0.

Tada su se igrale kvalifikacije u Kranjčevićevoj u Zagrebu u kojima je, osim Slavena i Cibalije, sudjelovala i Segesta. U prvom krugu sve momčadi su međusobno odigrale 1:1 pa je odlučio drugi krug u kojem je koprivnički prvoligaš izbori najviši rang.

Prvi čovjek Slaven Belupa tada je bio predsjednik Nikola Felak, ujedno i glavni direktor farmaceutske tvrtke Belupo. Mnogi se i dana danas sjećaju više od pedeset autobusa punih navijača koji su u Zagreb išli bodriti Faramaceute i nezaboravnog dočeka pred gotovo 10.000 ljudi na koprivničkom glavnom trgu.

Bila su to, kako se popularno kaže, “druga vremena” u kojima je svaki Koprivničanac disao za Slaven. U dvadeset prvoligaških sezona Farmaceuti su najveće uspjehe ostvarili igrajući dva finala Kupa te jednom osvojivši drugo mjesto u prvenstvu.

U devet od tih dvadeset sezona Slaven je predstavljao naš grad, županiju i državu u europskim natjecanjima igrajući protiv velikana europskog nogometa poput Athletic Bilbaa, Aston Ville, Stuttgarta, Lillea, Galatasaraya, CSKA-a, Deportiva i drugih.

SASTAV SLAVEN BELUPA PROTIV CIBALIJE: Bulić, Gaća, Međimorec, Kadović, D. Ferenčina, Brčić, Županac, Ž. Kobaš (od 58. Jukić), Lončarević, Havaić, Omrčen-Čeko (od 73. Drvosek- Kihas, od 88. Ogrizović). TRENER: Ivan Bedi.

Strijelci: Goran Županac 30′, Oliver Drvosek-Kihas 84′

Arhiva Slaven Belupa.
Arhiva Slaven Belupa.
Arhiva Slaven Belupa.
Arhiva Slaven Belupa.

 

zatvori