Subota, 20. travnja 2024.

Hoće li Željko Pintar biti predsjednik Županijske skupštine? Prelazak HSU-a od lijevih k desnima dogovoren kroz osam točaka

Konstituirajuća sjednica novog saziva skupštine Koprivničko-križevačke županije sazvana je za danas u 13 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

Kao što je to i uobičajeno, uz svečanu prisegu članovi skupštine obavit će još neke formalnosti na početku mandata, poput izbora Mandatnog povjerenstva, ali i predsjednike i članove odbora za izbor i imenovanja, za statut i poslovnik te za financije i proračun, kao i predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine.

Upravo će ovaj izbor pokazati kakvi su konačno odnosi u Županijskoj skupštini u kojoj župan Darko Koren nema dovoljno ruku iz svoje opcije – Mreže i partnerskog HDZ-a. Željko Pintar iz Hrvatske stranke umirovljenika, inače članice lijeve koalicije, potvrdio nam je da daju potporu županu Korenu, jer su protiv novih izbora. Bolje je, kaže Pintar, tih više od milijun kuna usmjeriti na podizanje životnog standarda podravsko-prigorskih umirovljenika.

Koren je, kaže Pintar, pristao na provedbu osam umirovljeničkih zahtjeva, među kojima je subvencioniranje smještaja u domove umirovljenika koji nisu u ingerenciji resornog ministarstva.

Na upit je li istina da je dogovoreno da će preuzeti funkciju predsjednika Županijske skupštine, Pintar je odgovorio da HSU to nije tražio, a hoće li tako biti, vidjet će se na skupštini.

Od Matije Zamljačanca, koji od prošlog tjedna više nije član HNS-a, doznajemo da će on za predsjednika Skupštine podržati upravo kolegu Pintara. Rekao je i da će on kao nezavisni, zajedo s HNS-om i HSU-om formirati zajednički klub preko kojega će djelovati u Županijskoj skupštini.

U SDP-u, iz kojega su nedavno poručili da bi upravo njihov Slavko Tucaković trebao biti izabran za predsjednika Županijske skupštine, nezadovoljni su potezima koalicijskih partnera iz HSU-a i HNS-a. Sam Tucaković neće biti član Županijske skupštine jer zakon državnim službenicima to ne omogućava. Umjesto njega, u Županijskoj će skupštini biti Ivica Lukač iz Koprivnice.

Jesu li Koren i Sobota uspjeli osigurati većinu u Skupštini ili će zadnja ipak biti nezavisnih Željka Lackovića, vrlo brzo ćemo vidjeti.

zatvori