Utorak, 16. travnja 2024.

HLADNA SLOBODA Branko Šestak svoja zatvorska iskustva odlučio pretočiti u knjigu

Hrvatskog književnika Branka Šestaka splet okolnosti odveo je u zatvor. Ipak, to mu je donijelo jedno novo životno iskustvo, i kako govori, novu životnu snagu. Tu snagu iskoristio je za pisanje knjige.

Branko Šestak rodio se i živi u Drnju, a po zanimanju je diplomirani ekonomist. Radoholičar je i strastveni zaljubljenik u život i obitelj.

Njegova memoarska proza “Hladna sloboda” nastala je na temelju osobnih zatvorskih iskustava. Obuhvaća devet mjeseci služenja zatvorske kazne, ali i izlaska na slobodu te neizravno govori o svima onima koji prolaze kroz teške životne situacije i nakon toga žele sačuvati obitelj i na neki način, početi iznova.

– Svi oni koji su bili u zatvorskom sustavu, opravdano ili neopravdano, moraju priznati svoje greške i živjeti s tim, ali to ne znači da ne mogu biti pošteni i uključiti se u društveni život – govori Branko.

Knjiga je nazvana “Hladna sloboda” po životnoj situaciji u kojoj se nalaze bivši zatvorenici. Društvena zajednica ih često ne prihvaća, dodaje Branko te upravo oni, koji izlaze iz zatvora, doživljavaju hladnu slobodu.

Šestaku ovo nije prvo napisano djelo. Naime, pisanjem se bavi od 80-ih godina prošlog stoljeća. Pisao je pjesme, romane i haiku poeziju.

Pored pisanja pokrenuo je izdavaštvo u Drnju čime želi dati priliku i drugim ljudima koji žele ispričati svoju priču. Kroz akciju Pisci iz ladice svima želi omogućiti da izraze svoj pjesnički i književni izražaj.

zatvori